Niezależnie czy w tym roku planujecie spędzić sylwestra przed telewizorem, czy w kameralnym gronie z rodziną lub przyjaciółmi, pozwólcie sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa i zabawę… ze smakiem. Poniżej serwujemy przepisy na proste, ale jakże smakowite dania! Koniecznie spróbujcie.
Poniżej przepisy na pyszne sylwestrowe przekąski:
- Frytki z awokado zapiekane w boczku
- Babeczki z tortilli z kiełbaskami
- Śliwka w boczku w glazurze z miodu
- Tortilla ze szpinakiem i serem ricotta
- Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy
Frytki z awokado zapiekane w boczku [PRZEPIS]

Składniki:
- boczek z beczki (np. od JBB)
- 1 sztuka awokado
- ser camembert
Sposób przygotowania:
Awokado obierz i pokrój na grubsze paski. Boczek z beczki pokrój na cieniutkie plasterki. Ser camembert pokrój na małe kawałki. Na paski awokado połóż camembert i owiń całość boczkiem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
Babeczki z tortilli z kiełbaskami [PRZEPIS]

Składniki:
- 6 tortilli pszennych
- 400 g kiełbasek bekonowo-serowych (np. od JBB)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g żółtego sera
- 2 papryczki jalapeno
- tłuszcz do smarowania blaszki
- szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone wcześniej kiełbaski. Dodaj pozostałe składniki (oprócz sera i papryczek jalapeno). Z tortilli wytnij kółka o średnicy ok. 12 cm i umieść w formie na muffiny wysmarowanej tłuszczem. Napełnij tortille farszem, posyp startym żółtym serem, a na wierzch połóż plasterki papryczek jalapeno. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
Śliwka w boczku w glazurze z miodu [PRZEPIS]

Składniki:
- boczek (np. z wędzarni od JBB)
- suszone śliwki
- orzechy włoskie
- miód
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cienkie plasterki. Następnie nadziewamy śliwki małymi kawałkami orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w boczek i przebijamy wykałaczką. Całość smarujemy płynnym miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C na papierze do pieczenia, aż do zarumienienia boczku (około 15 minut).
Tortilla ze szpinakiem i serem ricotta [PRZEPIS]

Składniki:
- schab w przyprawach (np. Schabówka w przyprawach od JBB)
- 2 gotowe tortille (pełnoziarniste lub pszenne)
- 250 g szpinaku
- 100 g ricotty
- 2-3 ząbki czosnku
- masło klarowane
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Następnie przestudzony farsz wymieszaj z ricottą, wyłóż na tortillę. Na całość nałóż plastry wędliny i zawiń w rulon. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 15 minut. Podawaj pokrojone w kawałki.
Przekąska z ciasta francuskiego z plastrami kiełbasy [PRZEPIS]

Składniki:
- kiełbasa Godspodarska (np. od JBB)
- ciasto francuskie
- pesto z suszonych pomidorów
- ser cheddar
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie smarujemy pesto z suszonych pomidorów i kroimy na kwadraty wielkości około 5 cm. Następnie układamy na nie kolejno ser oraz talarki z kiełbasy. Pieczemy na blasze z papierem do pieczenia około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Zobacz inne pomysły na sylwestrowe przekąski:
