Faworki, chrust, chruściki… Karnawał to niewątpliwie czas faworków. Wbrew pozorom są proste do zrobienia, a domowe smakują wybornie!
Faworki na kefirze [PRZEPIS]
Składniki na faworki
- 250g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki kefiru lub kwaśnego mleka
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie faworków
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, można dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkowuj, pokrój w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrób przecięcie i przełóż jeden koniec paska.
Gotowe faworki smaż na głębokim i bardzo gorącym oleju, około minutę z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osusz je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posyp cukrem pudrem.
Przepis Andżeliki Knop

Wideo