Przepis na pieczone jabłka.

Jabłka pieczone z cynamonem, żurawiną i miodem polecają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Stryszów. Kobiety dbają o to, aby tradycja i obyczaje, a zwłaszcza bogata oferta lokalnych potraw, była oryginalna. Kultywują staropolskie przepisy kulinarne, uczą dzieci i młodzież jak smacznie przyrządzić dawne potrawy i efektownie podać je do stołu. Powadzą zajęcia i warsztaty, podczas których można poznać tajniki zawodowego kucharstwa. Na deser polecają pieczone jabłka. Deser tani, szybki i pyszny.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki miodu
  • cynamon
  • 4 łyżeczki żurawiny

Wykonanie
W jabłku usunąć gniazdo nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Do wydrążonych otworów nałożyć żurawinę, cynamon i miód lub inne ulubione bakalie. Piec ok 40 min. w 180 stopniach (jeżeli jabłka są mniejsze należy skrócić czas pieczenia).

Zobacz też:
Szczupak po małopolsku Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Kiszona czerwona kapusta Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika

Zobacz też: Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii

Zobacz też: Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień

Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami

Zobacz też: Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba

Zobacz też: Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?

Zobacz też: Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas

Zobacz też: Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem

Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!

Źródło: Dzień Dobry TVN