Jabłka pieczone z cynamonem, żurawiną i miodem polecają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Stryszów. Kobiety dbają o to, aby tradycja i obyczaje, a zwłaszcza bogata oferta lokalnych potraw, była oryginalna. Kultywują staropolskie przepisy kulinarne, uczą dzieci i młodzież jak smacznie przyrządzić dawne potrawy i efektownie podać je do stołu. Powadzą zajęcia i warsztaty, podczas których można poznać tajniki zawodowego kucharstwa. Na deser polecają pieczone jabłka. Deser tani, szybki i pyszny.
Składniki
- 4 jabłka
- 4 łyżeczki miodu
- cynamon
- 4 łyżeczki żurawiny
Wykonanie
W jabłku usunąć gniazdo nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Do wydrążonych otworów nałożyć żurawinę, cynamon i miód lub inne ulubione bakalie. Piec ok 40 min. w 180 stopniach (jeżeli jabłka są mniejsze należy skrócić czas pieczenia).
Zobacz też: Szczupak po małopolsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Kiszona czerwona kapusta Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Domowy pieczony karczek lub szynka ze słoika
Zobacz też:Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN