Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłka pieczone z cynamonem i żurawiną Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Jabłka pieczone z miodem, żurawiną i cynamonem.
Jabłka pieczone z miodem, żurawiną i cynamonem. archiwum
Przepis na pieczone jabłka.

Jabłka pieczone z cynamonem, żurawiną i miodem polecają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Stryszów. Kobiety dbają o to, aby tradycja i obyczaje, a zwłaszcza bogata oferta lokalnych potraw, była oryginalna. Kultywują staropolskie przepisy kulinarne, uczą dzieci i młodzież jak smacznie przyrządzić dawne potrawy i efektownie podać je do stołu. Powadzą zajęcia i warsztaty, podczas których można poznać tajniki zawodowego kucharstwa. Na deser polecają pieczone jabłka. Deser tani, szybki i pyszny.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki miodu
  • cynamon
  • 4 łyżeczki żurawiny

Wykonanie
W jabłku usunąć gniazdo nasienne i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Do wydrążonych otworów nałożyć żurawinę, cynamon i miód lub inne ulubione bakalie. Piec ok 40 min. w 180 stopniach (jeżeli jabłka są mniejsze należy skrócić czas pieczenia).

Zobacz też:
Szczupak po małopolsku Koła Gospodyń Wiejskich

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska