Kluski z makiem – przepisy. Dawniej wierzono, że mak ma pomagać się połączyć z zaświatami. Na wsi przecież dobrze wiedziano, że na przykład po mleczku makowym się śpi. Do tej pory makowi przypisuje się magiczne właściwości.

Tradycyjne, bronowickie kluski z pyszną masą makową [PRZEPIS]
Wigilijne kluski z makiem z przepisu prababci! - Dlaczego „bronowickie?” Takie kluski od lat przygotowują gospodynie w bronowickich domach. Moja mama co roku zagniata ciasto na kluski z makiem i poucza mnie i siostrę: „Urywać po małym kawałeczku i formować walce – mówi. – Tak robiła prababcia Anna i wy musicie się tego nauczyć”. Więc my grzecznie, jak co roku, rwiemy te kluski, żeby prababcia, tam gdzieś w niebie, była z nas dumna. Że nie idziemy za modą, tylko przygotowujemy tradycyjne dania według jej przepisów – opowiada Justyna Kalemba.
Składniki na kluski
- szklanka mąki
- 3 żółtka
- duży ugotowany ziemniak
Składniki na masę makową
- szklanka maku
- pół kostki masła
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów, olejek zapachowy
- kieliszek rumu
- mleko
- ok. pół szklanki cukru (do smaku)
Wykonanie
Ciasto zagnieść, odrywać po kawałeczku i formować walce. Mak gotować w mleku ok. 2 godziny. Przecedzić, zemleć trzy razy w maszynce, dodać rozpuszczone masło z miodem i cukrem, posiekane orzechy, olejek i na koniec kieliszek rumu. Kluski ugotować w osolonej wodzie i połączyć z masą.

Tradycyjne kluski z makiem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPIS]
Składniki na kluski
- 50 dag maki
- jajko
- woda
- Składniki na masę makową
- 50 dag maku
- 500 ml miodu
- pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
- słodka śmietana
Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem Koła Gospodyń Wielkich Szczytnik-Kolonia [PRZEPIS]
Składniki na masę makową
- 1/2 szklanki maku
- szklanka mleka
- łyżka cukru
Składniki na paluszki
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 kieliszka oleju
Wykonanie
Mak zalać wodą i gotować do czasu aż będzie miękki. Dwa razy przepuścić przez maszynkę, dodać cukier i przepuścić jeszcze raz. Mleko zagotować i dodać do maku, by powstał mus.
Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować wałeczki i odrywać po trochę, by powstały ,,paluszki”. Wrzucić na osolona wodę i dość długo gotować. Gorące paluszki połączyć z masą makową.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:
