Czosnaczek to dość powszechnie występująca roślina. Pomimo że botanicznie z czosnkiem niewiele ma wspólnego, smakuje i pachnie bardzo podobnie. Przepis poleca Paulina Nosek, autorka bloga Mamo, tato, pobawmy się!
Składniki
- 200 g kremowego serka koziego
- garść świeżo zebranego czosnaczku
- 1/2 miękkiego awokado
- spora szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie
Rozgnieść widelcem awokado, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać z serkiem kozim. Czosnaczek dokładnie wymyć i osuszyć, posiekać, wymieszać z twarożkiem. Podawać z pieczywem.
Zobacz też:Nie samym mięsem człowiek żyje! Rozmowa z Dorotą Sokół, dietetyczką