https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Jesienna edycja pikniku Jadalny Kraków FEST. Tym razem skupiono się na lesie i plonach

Aleksandra Łabędź
Jesienny piknik w ramach projektu „Jadalny Kraków”
Jesienny piknik w ramach projektu „Jadalny Kraków” Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie
Kolejną edycję pikniku Jadalny Kraków FEST poświęcono w szczególności dwóm aspektom jadalnego miasta: pierwszy z nich to las, a drugi - plony. W sobotę, 2 września piknik został zorganizowany w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”. Spotkanie z przyrodą było idealną okazją do przypomnienia sobie o żywicielskiej funkcji lasów oraz o walorach zbieranych jesienią plonów. Tym razem miały miejsce m. in. warsztaty z kiszenia śliwek, tworzenie naturalnych herbat ziołowych, a także nauka wyplatania koszyków.

Jesienna edycja pikniku Jadalny Kraków FEST poświęcony był w szczególności dwóm aspektom jadalnego miasta. Pierwszy, związany ściśle z lokalizacją wydarzenia dotyczył lasu i tego w jaki sposób pełnić on może funkcję żywicielską w mieście. Drugi aspekt pikniku dotyczył plonów. Czas zbiorów to czas szczególny, pełen kolorów, smaków i zapachów. Podczas pikniku można było uchwycić ten unikalny moment by móc go celebrować i cieszyć się nim.

Wszyscy uczestnicy tego wyjątkowego wydarzenia mogli wspólnie eksplorować las, gotować, przygotowywać herbatki na zimowy czas, przetwory ze zgromadzonych plonów, wyplatać wiklinowe koszyki i wiele, wiele więcej.

A wszystko to miało miejsce 2 września w wyjątkowych okolicznościach przyrody jesiennego Lasu Wolskiego – w Centrum Edukacji Ekologicznej „Symbioza”.

W sobotę piknik rozpoczął się od warsztatów kulinarnych "Dzika Kuchnia Jadalna" prowadzonych przez DziczeJemy. Następnie przyszedł również czas na "Słomkowe cuda" czyli warsztaty rękodzieła prowadzone przez Muzeum Etnograficzne, a także warsztaty tworzenia naturalnych herbat ziołowych pod nazwą "Ziółko na zdrówko". O herbatach opowiadała Renata Kosowska z C.E.E. „Symbioza”.

Podczas pikniku był również czas spacer połączony z nauką rozpoznawania grzybów, który poprowadził Andrzej Trzeciak. Były również warsztaty z kiszenia śliwek, wyplatania koszyków, czy też szycia i ozdabiania woreczków na suszone plony.

Na gości pikniku czekały również:

  • Punkt informacyjny „Wawelskiej Kooperatywy Spożywczej"
  • Lotna Czytelnia Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie
  • Samoobsługowe stanowisko wyciskania soków owocowych
  • Wspólne gotowanie „Zupy ogrodniczki”
  • Wystawa „Makroskładniki”

Dzień obcowania z przyrodą został zwieńczony wspólnym ogniskiem połączonym z pieczeniem ziemniaków i jabłek.

Jak nauczyć dziecko języka obcego - oto porady eksperta

od 16 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska