Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
Z kolei Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy, które pozwalają klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2017 Main Cities of Europe.
Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne, li...
Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?
Źródło: Agencja TVN
Follow https://twitter.com/dziennipolski