FLESZ - Wypalenie zawodowe? Czas wrócić do biura

Nowy obiekt powstanie na należącej do Uniwersytetu Rolniczego działce przy ul. Balickiej, sąsiadującej z Wydziałem Technologii Żywności oraz Wydziałem Inżynierii Produkcji i Energetyki. Jak informuje UR, w przyszłym tygodniu odbędzie się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum.
Stworzenie nowego budynku i jego wyposażenie w potrzebny sprzęt pochłonie łącznie prawie 65,5 mln zł. Prawie 40 mln z tej kwoty będzie stanowiło dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Centrum będzie prowadzić innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, co ma pozwolić na opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego. Działalność ośrodka ma się przyczynić do produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych, zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego), wzrostu konkurencyjności polskiej żywności.
W obiekcie znajdą się m.in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (m.in. sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.
- W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności - informuje Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
Badania, których prowadzenie planowane jest w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności, mają zapewnić kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności - począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów.