Łatwe ciasta z truskawkami: jogurtowe, ucierane i biszkoptowe. Proste ciasta dla każdego [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobaczcie przepisy na łatwe ciasta z truskawkami! Na zdjęciu proste ciasto ucierane z truskawkami. Fot. Iwona Borowiec
Ciasto truskawkowe jogurtowe, ucierane i biszkoptowe to pyszny deser, z którym poradzi sobie każdy! Zobacz sprawdzone przepisy na łatwe truskawkowe ciasta.

Sezon na truskawki w pełni! Pyszne polskie truskawki to doskonały dodatek do ciast. Jeżeli nie lubicie długich godzin w kuchni – polecamy łatwe i szybkie ciasta z truskawkami – jogurtowe, ucierane i biszkoptowe! Tutaj znajdziecie sprawdzone przepisy.

  • Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne
  • Biszkoptowe ciasto z truskawkami
  • Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
  • Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami

Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne.
Ciasto ucierane z truskawkami. Proste i pyszne. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na dużą blachę: 

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 margaryna 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • aromat śmietankowy lub waniliowy 
  • ok. 4 szklanek truskawek (mogą być też inne sezonowe owoce)

Dodatkowo

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

 
Wykonanie
Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodawać (cały czas ubijając) na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, ciepłą margarynę.  Na końcu dodać aromat i dokładnie wymieszać. 
Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą formę wylać ciasto, następnie ułożyć na nim owoce. Piec w temp. ok. 180 stopni do momentu, aż ciasto lekko się zrumieni (ok. 45 min.) 
Przepis Iwony Borowiec

Biszkoptowe ciasto z truskawkami [PRZEPIS]

Biszkoptowe ciasto z truskawkami.
Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 30 dag truskawek

Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką [PRZEPIS]

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Fot. Joanna Kądziołka

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • ok. 250 g truskawek

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.
Przepis Joanny Kądziołki

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami.
Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki

  • 3 jaja 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ok. 2 szklanki owoców, np. truskawek

Wykonanie
Cukier i cukier waniliowy miksować z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, następnie powoli dodać jogurt i olej. Z mąki odmierzyć 2 łyżki i obsypać nimi owoce. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją stopniowo do reszty masy. Miksować dalej. 
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, a na wierzch wysypać owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczaka. 
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie