Makowiec na święta - przepis. Dorota Wójcicka jest autorką bloga Daktyle w czekoladzie. Spróbujcie jej pysznych dań.
Składniki:
- 150 g zmielonego maku
- 150 ml mleka
- 2 małe banany
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki jagód goji
- 4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny
Składniki na polewę:
- 100 g marcepanu
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- płatki migdałowe do posypania po wierzchu
Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
Do rondla wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o łyżkę kremówki więcej). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
Źródło: Agencja TVN
