Karpia zatorskiego hoduje się jest jedynie na obszarze 134 km kwadratowych, na terenie trzech małopolskich gmin: w Zatorze, Przeciszowie i Spytkowicach. W Zatorze, gdzie hoduje się go najwięcej, żyje m.in. w stawach, pierwotnie wykopanych w XVI wieku przez jeńców tatarskich, wziętych do niewoli przez pana Tęczyńskiego. Ryba ta ma piękny, oliwkowo-niebieski kolor, a wspaniały smak zawdzięcza tradycyjnemu sposobowi hodowli: przez dwa lata pływa w ziemnym stawie, karmiony m.in. uprawianymi lokalnie zbożami – pszenicą, jęczmieniem, pszenżytem i kukurydzą.
Przyprawy kojarzone z Bożym Narodzeniem to przede wszystkim goździki, imbir i cynamon. Piernik szczodrze doprawiony cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową kojarzy się z Toruniem, jednak mało kto wie, że najstarszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Pierwsze wzmianki w dokumencie wystawionym przez króla Zygmunta Augusta pochodzą już z 1570 roku.
Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy i w tym tygodniu nie polecili kilku ciekawych miejsc do odwiedzenia. Zachęcamy przede wszystkim do wybrania się na targi bożonarodzeniowe, na których można spróbować, jak smakują lokalne produkty: oscypki, wędliny, miody czy wypieki. Podczas spotkania z Jarosławem Dumasowskim, które odbędzie się 12 grudnia o godzinie 18.00 w Międzynarodowym Centrum Kultury w Krakowie, poznacie prawdziwie galicyjskie smaki. Tym razem zapraszamy również na nieco inną wycieczkę – wirtualne zwiedzanie muzeum karpia na: www.muzeumkarpia.eco.pl
Zobacz najświeższe newsy wideo z kraju i ze świata
"Gazeta Krakowska" na Youtubie, Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!