Przepis poleca Aleksandra Faiks, autorka bloga Cook, please.
Składniki na spód
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pół szklanki cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego
Dodatkowo
- 1 białko
Składniki na masę
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- dżem pomarańczowy
- puszka mleka skondensowanego
- rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały
Wykonanie
Zagotować w garnku puszkę mleka skondensowanego - gotować 2 godziny, trzeba pilnować, by puszka była przykryta wodą.
Ze składników na spód zrobić ciasto i włożyć je
na pół godziny do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na to położyć rozwałkowane ciasto. Trochę ciasta zostawić na boki – zrolować i ułożyć na brzegach.
Posypać czymś ciężkim i włożyć na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć, posmarować białkiem i piec kolejne 10 minut.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Spód ciasta cienko posmarować dżemem pomarańczowym. Na to wyłożyć mleko skondensowane, czekoladę oraz skórkę pomarańczową, migdały i rodzynki.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN