Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jaka pizzę najchętniej zamawiają Polacy? Pizza to nadal najchętniej zamawiany rodzaj dania za pomocą PizzaPortal.pl i stanowi 54,9 proc. wszystkich zamówień.
Pizza capricciosa na podium
Najpopularniejszym rodzajem tego włoskiego przysmaku od lat jest capricciosa, której smak jest niezmiennie doceniany przez Polaków od wielu lat. Na podium znalazły się również margherita oraz pepperoni. Dużą popularnością cieszy się też hawajska, wokół której nie brakuje kontrowersji.
– Do ulubionych dodatków wybieranych przez zamawiających na PizzaPortal.pl należą szynka, pieczarki, cebula, salami i papryka. Ulubionym sosem jest niezmiennie czosnkowy – wybiera go aż 58 proc. zamawiających. Na drugim miejscu znalazł się pomidorowy, na który decyduje się 8 proc. osób, a podium zamyka BBQ, z popularnością na poziomie 5 proc. – mówi Tomasz Lipiński, dyrektor marketingu PizzaPortal.pl.
![Międzynarodowy Dzień Pizzy 2020. Capricciosa znów na szczycie. Ile zapłacimy za pizzę? [RAPORT]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0e/f6/5e3d1efb6c3d2_o,size,250x400,q,71,h,470445.jpg)
Zamawiający najchętniej wybierają pizzę o średnicy 30-34 centymetry. Na taką opcję decyduje się 36 proc. zamawiających. 11 proc. osób kupuje pizzę o średnicy powyżej 50 centymetrów, a zaledwie 2 proc. decyduje się na mniejszą niż 25 cm.
Koszty pizzy rosną
Capricciosa Index przygotowany przez PizzaPortal.pl wykazał, że w 2019 za ulubioną pizzę zamawiający musieli zapłacić o 8 procent więcej niż w roku 2018. Ceny najbardziej wzrosły w Lublinie, bo aż o 23 proc.
– Największy wzrost cen w ciągu tego roku – poza Lublinem – odnotowaliśmy w Toruniu, Poznaniu, Bydgoszczy czy Wrocławiu. W Lublinie za pizzę zamawiający zapłacą 34,19 zł, a rok wcześniej było to średnio 27,72 zł. Sprawdziliśmy również kiedy Polacy najchętniej zamawiają pizzę. Zdecydowanie jest to niedziela w godzinach między 18 a 19 – mówi Piotr Kruszyński, CEO PizzaPortal.pl.
Zobacz koniecznie: Pizza – rodzaje, smaki i techniki przygotowania
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszną, domową pizzę
Zobacz też: Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki z przepisami na prawdziwe włoskie dania „BUONISSIMA!
Zobacz też:Szybka zapiekanka makaronowa a’la pizza
Zobacz też: Za co najbardziej kochamy pizzę?
Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie!
