Zmiany mają wejść w życie od 1 listopada. Liczba celników w terminalu Cargo spadnie z 12 do 9. - Zmiany nie pociągną za sobą żadnych negatywnych konsekwencji dla przewoźników i kurierów - zapewnia Renata Listwan-Pach, rzeczniczka Izby Celnej w Krakowie.
- To marginalizowanie lotniska w Balicach. Firmy przewozowe mogą przenieść się do Pyrzowic, gdzie obsługa trwa 24 godziny i tam wozić towary, a później transportem kołowym do Krakowa - uważa Grzegorz Ziomek, z firmy spedycyjnej Cargo-Partner.
Celnicy twierdzą, że na innych lotniskach ich praca trwa dłużej, bo ruch towarowy jest większy. Np. celnicy we wrocławskim oddziale towarowym pracują od 7 do 19, ale od początku roku odprawili już ponad 51 tys. przesyłek. W tym samym czasie w Krakowie było ich 6 tys.
- Średnio w Balicach dokonywanych jest 26 zgłoszeń celnych dziennie, z czego w godzinach 16-20 średnio 1,7 zgłoszenia - podaje Listwan-Pach.
- Według naszej wiedzy 70 proc. eksportowanych przesyłek jest odprawianych między godziną 17 i 20 - kontruje Urszula Podraza, rzeczniczka portu lotniczego w Balicach. - Obawiamy się, że firmy mogą rezygnować z działania na naszym lotnisku. Liczymy, że ta decyzja zostanie zmieniona - dodaje.Izba Celna zapewnia jednak, że wprowadzi dyżury celników na Balicach w godzinach 16-20, a w weekendy odpraw towarów będzie mogła dokonać sekcja kontroli osób.
- To obarczanie dodatkowymi obowiązkami mniejszej liczby osób, w tym tych, które odprawiają już ruch pasażerski - twierdzi Grzegorz Ziomek. - Jeśli celnicy nie zdążą odprawić towaru, będzie czekał w magazynie. A klienci po to zamawiają droższy transport lotniczy, aby pakunki dostawać jak najszybciej - dodaje. Celnicy liczą jednak, że firmy będą korzystać z tzw. procedur uproszczonych przy odprawach, czyli wcześniejszego zgłaszania przesyłek,co skraca kontrole.
- Niestety na Balicach to ciągle nie nie działa jak należy - komentuje Grzegorz Ziomek z Cargo-Partner.
Policja uderza w środowisko kiboli
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!