Uczniowie mieli za zadanie przygotować dania z wykorzystaniem fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca. - Każdy produkt regionalny wart jest promocji, bo jest... regionalny. Truizmem jest zacytowanie klasyka: „Cudze chwalicie, swego nie znacie...”.
Jemy fasolę z całego świata, a często nie wiemy, że mamy pod nosem prawdziwy skarb. Ale nie chwaliłbym jej tak bardzo tylko z tego powodu, że ona jest, chodzi o to, że jest po prostu fantastyczna! Jeśli ktoś nigdy nie zrobił z niej tortu, nie wie… Tort fasolowy to absolutnie genialna rzecz! - mówił Robert Makłowicz, który był gościem specjalnym.
Myślenice. IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Smak Gościnn...
Zwyciężyli Kacper Serafińczuk i Wiktor Bałdyga z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, ale na podium znaleźli się też reprezentanci Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, która była gospodarzem konkursu: Emil Kasprzycki i Michał Kurek.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto