Sernik to niekwestionowany król wypieków. Jednak za jego najsmaczniejszą wersję często uznaje się tę pochodzącą z Kraju Basków. Niezwykle kremowe i puszyste wnętrze, charakterystycznie przypieczona skórka i aksamitna struktura sprawiają, że nie ma sobie równych. Jego tajemnica tkwi w prostocie składników i sposobie wykonania. Odróżnia go od innych serników zarówno sposób przygotowania, jak i wygląd – z zewnątrz ciemny, niemal spalony i lekko zapadnięty, w środku jednak pozostaje apetycznie wilgotny.
– Charakterystyczne dla sernika baskijskiego jest pieczenie w wysokiej temperaturze, co powoduje, że jego zewnętrzna warstwa nabiera ciemnego, „spalonego” wyglądu. W przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków, sernik baskijski jest przygotowywany bez spodu i ma wyższe krawędzie. Jego konsystencja jest kremowa i aksamitna, z lekko wilgotnym środkiem. Smak jest bogaty i intensywny, z wyraźną nutą serową, często z delikatnym akcentem wanilii czy karmelu, który wynika z przypieczenia zewnętrznej warstwy. W domowych warunkach teksturę sernika – podobną do oryginalnego wypieku rodem z Kraju Basków – można uzyskać poprzez użycie klasycznej śmietanki kremówki o wysokiej zawartości tłuszczu – mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao.
Przepis na sernik baskijski
Składniki:
- 1 kg kremowego serka śmietankowego
- 6 jajek
- 290 g cukru pudru
- 500 g śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (z grzaniem góra-dół). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia tak, aby spód i ścianki formy były nim dokładnie wyścielone.
Jajka wbijaj pojedynczo do mniejszych miseczek, sprawdzając ich świeżość. Przełóż je do większej miski, dodaj cukier i ucieraj mikserem na niskich obrotach, tak aby się nie spieniły. Gdy masa będzie gładka i jednolita, powoli dodawaj serek małymi partiami, cały czas wolno mieszając. Po dodaniu całego serka, wlej do miski małym strumieniem śmietankę, nie przerywając mieszania. Gotową masę powoli przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut bez termoobiegu. Po upływie tego czasu, włącz funkcję wiatraka i kontynuuj pieczenie przez około 10 minut. Sernik wyrośnie, a następnie lekko opadnie, pozostawiając wyższe brzegi. Wierzch powinien być mocno przypieczony, a środek wydawać się płynny. Upieczonemu sernikowi pozwól wystygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż go do lodówki na kilka godzin.
Sernik baskijski to wyjątkowy deser łączący prostotę przygotowania ze wspaniałym smakiem.
Zobacz też przepisy na inne serniki:
