Ser kozi "Staruch" , sok z pokrzywy, golonka w kapuście oraz tytuły czempionów dla naszych mlecznych krów Jemioły i Kusi - to największe sukcesy tegorocznej jubileuszowej XXV Międzynarodowej Wystawy Rolniczej Agropromocja 2015. Wysokie miejsca otrzymała też zupa dworska i baranina gajowego oraz Farma Ziołowa Tymianek.
W powiecie gorlickim wielu rolników zajmuje się hodowlą bydła. Około 2,5 tysiąca jest stałymi dostawcami mleka. - Najwięcej krów hodują rolnicy w gminach Uście Gorlickie, Sękowa i Lipiniki, a rekordowe hodowle liczą ponad 100 sztuk bydła. Ich mleko trafia do naszych sklepów. Nasi hodowcy co roku biorą udział w różnego rodzaju konkursach odnosząc znaczące sukcesy. W Nawojowej pokazali, że mają najlepsze krowy w Małopolsce i to nas cieszy najbardziej - mówi zadowolony Wincenty Kmak, kierownik Biura Powiatowego Doradztwa Rolniczego w Gorlicach.
Czołowe tytuły i nagrody powędrowały do rolników z Łużnej, Owczar i Regietowa. Krowa Kusia rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-biała Piotra Habaja z Łużnej została czempionem, a tytuł wiceczempiona trafił do Korby. Czempionką została też krowa Jemioła, a wiceczempionką Cynia z hodowli Marii Gałkiewicz z Owczar. To krowy rasy polskiej czerwono-białej.
- W sumie w naszej hodowli mamy prawie czterdzieści krów. Połowa z nich to krowy typowo mleczne i do takich należy właśnie nasza Jemioła. Krowy hodujemy już około siedmiu lat. Zaczynaliśmy od paru sztuk, a teraz jest ich 40. Na wystawie prezentowaliśmy się już po raz drugi. Miło nam, że po raz drugi też tak zaszczytne tytuły trafiły do naszych krów. Rok temu czempionką została Cisa - mówi nam zadowolona pani Maria Gałkiewicz.
Wyróżnienia w tej kategorii trafiły też dla krów Piotra Habaja, Piotra Gieriaka oraz Marii Gałkiewicz, a pierwsze miejsca w kategorii Młody Rolnik zdobyły cielęta Grzegorza Gałkiewicza z Owczar i Emilii Gieriak z Regietowa. Od lat wiadomo, że nasze gospodynie i restauratorki słyną z dobrego jedzenia.
Doceniono ich kunszt w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego - produkty mleczne pierwsze miejsce zdobył Jędrzej Jakubowski z Krzywej - Banicy za ser kozi "Staruch". W kategorii Napoje Regionalne zwyciężył sok z pokrzywy przygotowany przez Marię Olczyk i Izabelę Grądalską z FHUP Laguna z Gorlic, panie zdobyły też trzecie miejsce w części gastronomicznej za zupę dworską i baraninę gajowego. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała także restauracja Piwnica Na Starówce z Gorlic za cielęcą zalewajkę ozorkową i gołąbki z kaszą i grzybami oraz Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy "U Zosi" w Zdynii za zupę czosnkową i królika w śmietanie.
- Co roku jesteśmy w Nawojowej. Sok z pokrzyw to nasz najnowszy napój. Receptury nie możemy zdradzić. Będzie on podawany w Gospodzie Magurskiej, którą planujemy otworzyć już na Sylwestra - mówi pani Maria Olczyk. W konkursie Potraw Regionalnych królowała golonka w kapuście przygotowana przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brunar, a na wysokim czwartym miejscu znalazł się bigos wiejski przygotowany przez gospodynie z KGW w Ropie. W konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w kategorii " Ekologiczne gospodarstwo towarowe" trzecie miejsce zdobyła Farma Ziołowa Tymianek Krzysztofa Wrońskiego, a w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne Małopolski 2015 wyróżnienie otrzymała Grażyna Furman-Betlej i Michał Furman z Ropek za Swystowy Sad.