Przepisem na krem malinowy ze spirytusem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Doskonały na zimowe wieczory, jak i na poprawienie odporności.
Składniki
- 3/4 szklanki gęstego, słodkiego i bardzo aromatycznego soku z malin
- 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego kryształu
- szklanka słodkiej śmietany kremowej (30 proc.)
- szklanka rektyfikowanego spirytusu (96 proc.)
Wykonanie
Śmietanę utrzeć z cukrem na wolnych obrotach miksera. Gdy składniki dobrze się połączą, wlewać wąskim strumykiem, cały czas miksując, sok z malin. Powoli, lejąc strumykiem, dolewać spirytus.
Krem przelać do karafki z szeroką szyjką, szczelnie zakorkować i przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej.
Zobacz też:Nalewka z jeżówki na odporność
Zobacz też: Rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu i jeżyn

Wideo