Przepisem na nalewkę z jeżówki na poprawienie odporności podziliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki (gmina Książ Wielki).
Składniki
- 10 dag suchego, rozdrobnionego ziela lub korzeni jeżówki
- 1/2 l alkoholu
Wykonanie
Suche, rozdrobnione ziele lub korzeń zalać w dużym słoju alkoholem nie wyższym niż 40 procent. Odstawić na 1 tydzień, przecedzić. Przelać do butelek . Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Stosować co drugi dzień przez miesiąc po 2 łyżeczki. Dla dzieci można przygotować herbatkę z miodem zaparzając 1 łyżkę ziela w szklance od przykryciem( nie gotować). Po 20 minutach przecedzić, dodając 1 łyżeczkę miodu. Pić po pół szklanki dziennie.
Zobacz też: Rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu i jeżyn
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśniowej
Zobacz też:Szybka nalewka wiśniowa z wanilią i cytryną
Zobacz też:Najlepsza nalewka Pasikonik Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Zobacz też:Nalewka z malin ,,Poranna Rosa”
Zobacz też:Pyszna nalewka wiśniowa z miętą
Zobacz też:Szybka i prosta nalewka cytrynowa
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN