https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nalewki. Nalewka z jeżówki na odporność [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Nalewka z jeżówki na poprawienie odporności.
Nalewka z jeżówki na poprawienie odporności. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich na nalewkę z jeżówki na poprawienie odporności.

Przepisem na nalewkę z jeżówki na poprawienie odporności podziliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki (gmina Książ Wielki).

Składniki

  • 10 dag suchego, rozdrobnionego ziela  lub korzeni jeżówki  
  • 1/2  l  alkoholu

 

Wykonanie
Suche, rozdrobnione ziele  lub korzeń zalać w dużym słoju alkoholem nie wyższym niż 40 procent. Odstawić na 1 tydzień, przecedzić. Przelać do butelek . Przechowywać w chłodnym  i ciemnym miejscu. Stosować  co drugi dzień przez miesiąc po 2 łyżeczki. Dla dzieci można przygotować herbatkę z miodem  zaparzając 1 łyżkę ziela w szklance od przykryciem( nie gotować). Po 20 minutach  przecedzić, dodając 1 łyżeczkę miodu. Pić po pół szklanki dziennie.

Zobacz też:
Rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu i jeżyn

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska