Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nalewki. Rozgrzewająca nalewka z czarnego bzu i jeżyn [PRZEPIS]

Anna Hoszowska
Nalewka z czarnego bzu i jeżyn jest mocna, ale doskonała na przeziębienia.
Nalewka z czarnego bzu i jeżyn jest mocna, ale doskonała na przeziębienia. Anna Hoszowska
Przepis na nalewkę z czarnego bzu i jeżyn

Anna Hoszowska z Krzeszowic poleca pyszna nalewkę z czarnego bzu i jeżyn. Jest mocna, ale doskonała na jesienno-zimowe przeziębienia.

Składniki

  • 1/2 l jeżyn
  • 1 kg czarnego bzu
  • 50 dag cukru kryształu
  • 1 l wody
  • 1/2 l spirytusu
  • 50 ml rumu

Wykonanie
Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dag cukru i trzymać w słoju 5 dni - od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniach zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Następnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzątek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut (nie należy krócej, bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić - niech postoi ze dwie godziny. Potem przecedzić przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska