Anna Hoszowska z Krzeszowic poleca pyszna nalewkę z czarnego bzu i jeżyn. Jest mocna, ale doskonała na jesienno-zimowe przeziębienia.
Składniki
- 1/2 l jeżyn
- 1 kg czarnego bzu
- 50 dag cukru kryształu
- 1 l wody
- 1/2 l spirytusu
- 50 ml rumu
Wykonanie
Jeżyny przebrać, opukać, osuszyć na papierowym ręczniku zasypać 25 dag cukru i trzymać w słoju 5 dni - od czasu do czasu potrząsać. Po 5 dniach zalać szklanką spirytusu i trzymać kolejne 5 dni. Następnie zagotować syrop z 1 litra wody i reszty cukru, na wrzątek wrzucić wypłukany czarny bez. Od momentu zagotowania gotować ok 5-7 minut (nie należy krócej, bo surowy czarny bez może wywołać sensacje żołądkowe). Ostudzić - niech postoi ze dwie godziny. Potem przecedzić przez lniana szmatkę, zalać jeżyny, wlać rum, resztę spirytusu i trzymać w ciemnym chłodnym miejscu co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie całość jeszcze raz przecedzić.
Zobacz też:przepis na nalewkę z malin Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Zobacz też:TOP 10 najlepszych ciast z truskawkami naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN