Chcesz zaskoczyć swoich gości w Wigilię? - Przygotuj orzechową lazanię. Palce lizać - mówi nasza Czytelniczka Krystyna Solarz z Krakowa.
Składniki:
- 10 płatków ciasta filo
- 400 g nerkowców
- 400 g orzechów włoskich
- 150 g masła + odrobinę do posmarowania formy
- 4 białka
- 500 g cukru
- 8 łyżek miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Masło rozpuścić w małym garnku. Orzechy włoskie i nerkowce posiekać.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać orzechy, cukier, miód i cynamon. Całość delikatnie wymieszać.
Formę (24x24cm) posmarować masłem. Ciasto filo delikatnie rozwinąć i pokroić na kawałki wielkości formy. Układać kolejno warstwy ciasta i masę orzechową, smarując płaty ciasta rozpuszczonym masłem. Po wyłożeniu ostatniego płata ciasta wstawić lazanię do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
