Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nietypowe przepisy na wigilię: orzechowa lazania na święta [PRZEPIS]

mad
Nietypowe dania na wigilijny stół! Wprowadź na święta trochę nowoczesności! Zobacz przepis na świąteczną, orzechową lazanię!

Chcesz zaskoczyć swoich gości w Wigilię? - Przygotuj orzechową lazanię. Palce lizać - mówi nasza Czytelniczka Krystyna Solarz z Krakowa.

Składniki:

  • 10 płatków ciasta filo
  • 400 g nerkowców
  • 400 g orzechów włoskich
  • 150 g masła + odrobinę do posmarowania formy
  • 4 białka
  • 500 g cukru
  • 8 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Masło rozpuścić w małym garnku. Orzechy włoskie i nerkowce posiekać.

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać orzechy, cukier, miód i cynamon. Całość delikatnie wymieszać.

Formę (24x24cm) posmarować masłem. Ciasto filo delikatnie rozwinąć i pokroić na kawałki wielkości formy. Układać kolejno warstwy ciasta i masę orzechową, smarując płaty ciasta rozpuszczonym masłem. Po wyłożeniu ostatniego płata ciasta wstawić lazanię do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40-45 minut.

Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska