Towarzystwo skupia wytwórców produktu górskiego. Jego głównym celem ma być promowanie produktów górskich, ale i dbanie o ich jakość. - Towarzystwo będzie także chciało pozyskać fundusze unijne na naszą działalność - wyjaśnia Gąsienica-Makowski. Były starosta zaznacza, że Towarzystwo chce położyć duży nacisk na dbanie o jakość. - Żeby była na wysokim poziomie. Ale też chcemy się bronić przed producentami z Polski, którzy mogą próbować się podszyć pod nasz produkt górski - zaznacza Gąsienica-Makowski. Obecnie zawiązał się komitet organizacyjny Towarzystwa. Został także złożony wniosek do sądu o rejestrację Towarzystwa.
- Na początku członkami będzie 35 osób. To producenci nie tylko serów, ale także wędlin, czy pszczelarze z terenów górskich, nie tylko z powiatu tatrzańskiego czy nowotarskiego, ale również z Żywiecczyzny, Sądecczyzny i Podkarpacia - mówi Andrzej Gąsienica-Makowski.
Źródło: Gazeta Krakowska