Sezon wypasu owiec już się rozpoczął. Bacowie poszli ze stadami owiec na hale. Pierwszych oscypków można się spodziewać lada dzień. Smakosze będą musieli wyciągnąć z portfeli nieco więcej pieniędzy.
- Podwyżka będzie, bo inflacja, która ogarnia cały świat, odbija się także na producentach produktów górskich, w tym baców. Mają większe koszty, m.in. energii, ale też koszty pracy swoich pracowników. Dlatego w tym roku oscypek ma kosztować 40 zł, czyli o 5 zł więcej. Małe serki będą kosztowały ok. 3 zł. O kilka złotych podskoczą ceny także innych wyrobów tradycyjnych: miodów czy wędlin – mówi Andrzej Gąsienica-Makowski.
Andrzej Skupień, członek Związku Podhalan, który zajmuje się handlem produktami spożywczymi, w tym wyrobami tradycyjnymi, zaznacza, że ceny oscypków nie da się porównać do ceny zwykłych serów.
- Trzeba pamiętać, że są to wyroby, które wymagają pracy ręcznej i dużego doświadczenia. I to trudno przeliczyć na pieniądze, tak jak to się robi w przypadków serów, które produkują maszyny – mówi Skupień. - Do tego oscypek jest wykonany z mleka owczego, a nie w całości z krowiego. Mleko to ma inne właściwości. Trudno więc, by oscypek kosztował tyle samo co zwykły żółty ser – dodaje.
Sami bacowie przyznają, że obecnie cena 35 zł nie wchodzi w grę. - No pasowałoby podnieść cenę. Mleko podrożało, wszystko podrożało, więc pasowałoby, żeby i oscypek podrożał – mówi Józef Król, baca z Zakopanego.
Podwyżka cen nie dziwi turystów. - Wszystko idzie w górę. Już do tego chyba się przyzwyczailiśmy. Myślę, że ludzie i tak kupią tego oscypka. Kupuje się przecież jednego, a nie 10 sztuk – mówi pan Marek, turysta ze Śląska.
Andrzej Gąsienica-Makowski dodaje na koniec, że swego czasu – gdy Podhale i lokalne bacówki odwiedzili Francuzi, którzy również zajmowali się produkowaniem tradycyjnych wyrobów spożywczych, uznali, że kilo takiego sera powinno kosztować 150-180 zł za kilogram. Czyli jeden oscypek (który waży w granicach 60 dkg) powinien ważyć ok. 80-90 zł za sztukę.
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
