Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti [PRZEPIS] 21.01.

mad
Przepisów na carbonarę jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti, finalista szóstej edycji Master Chef, podaje recepturę na włoską, domową carbonarę.

Carbonara to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych włoskich dań.
- To jedna z tych potraw, które mógłbym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze przypomina mi niedzielne, rodzinne obiady w domu nieopodal Rzymu – opowiada Matteo Brunetti.

Kto wymyślił carbonarę?
Historii na temat powstania tego dania jest wiele. Pierwsza z nich głosi, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy z Umbrii. W kopalniach, z których pracujący mężczyźni nie wychodzili na powierzchnię przez kilka dni, trudno było o świeże produkty. Jednak ser, jajka, makaron i podgardle doskonale nadawały się do przechowywania w takich warunkach. Dodatkowo powstałe z nich danie było pożywne. Tłumaczyłoby to również nazwę potrawy, ponieważ carbonari to po włosku górnicy.
Druga legenda początków carbonary dopatruje się pod koniec II wojny światowej. W tej wersji przepis powstał z połączonych racji żywnościowych amerykańskich żołnierzy i lokalnych produktów.

Składniki oryginalnej carbonary

Wielu Polaków nie wyobraża sobie tego dania bez śmietany. Jednak w typowych, włoskich przepisach ona nie występuje.
- Do przygotowania tego dania potrzeba niewielu składników, ale muszą być one jak najlepszej jakości. We Włoszech używamy jajek, sera pecorino i parmigiano, pancetty lub guanciale. Do tego pieprz, sól i dobry makaron – zdradza Matteo.
O ile sera pecorino i parmezanu nie trzeba nikomu przedstawiać, o tyle pancetta i guanciale mogą stanowić zagadkę. Pancetta to nic innego jak dojrzewający boczek wieprzowy, peklowany w solance z dodatkiem pieprzu. Z kolei guanciale to wieprzowe podgardle, dojrzewające w soli i pieprzu. Jego nazwa może być myląca, ponieważ guancia w języku włoskim oznacza policzek. W Polsce bywa problem z dostępnością tych dwóch produktów. Można sobie z tym poradzić, zastępując je wędzonym boczkiem. W smaku jest zbliżony, choć gastronomiczni konserwatyści mogą być odmiennego zdania.

Przepis

Składniki

  • 120 g spaghetti
  • 2 jajka
  • 30 g pecorino
  • 15 g parmigiano
  • 100 g pancetta (lub guanciale albo boczku)
  • pieprz do smaku
  • woda (wrzątek w garnku)
  • 2 łyżki soli (do wody)

Wykonanie
Pancettę kroimy w nieduże paski i przesmażamy lekko na patelni. Pecorino i parmigiano ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Do masy dodajemy sporą ilość pieprzu. Sosu nie należy już solić, ponieważ ser i pancetta są wystarczająco słone. Gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu, odsączamy go i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość. Jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz, dekorujemy pozostawionym serem i pancettą.

Zobacz też:Flaki po włosku, czyli Trippa alla Florentina według Adama Zegana, szefa kuchni Trattoria VENEZIA

Zobacz też:Włoskie potrawy. Kluseczki z ricotty według Bartka Kieżuna

Zobacz też:Makarony bez tajemnic! Spaghetti, parpadelle, gemelli czy cavatelli? Oto jest pytanie!

Zobacz też: Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu - mówi Justyna Czekaj-Grochowska, autorka książki z przepisami na prawdziwe włoskie dania „BUONISSIMA!”

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina

Chociaż nie wiem jakbym próbowała, nigdy mi nie wyjdzie taka dobra carbonara jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Ta z Trattoria Venezia jest jak kawałek nieba na talerzu, jakkolwiek tandetnie może to brzmieć ;p

o
onka

Uwielbiam carbonara, makaron musi być dobrej jakości. Wtedy całe danie super smakuje.

M
Muthaafaka

Guanciale to policzek nie podgardle

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3