Zobacz TOP 10 pysznych dań z makaronem naszych Czytelników
- Makaron spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem
- Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza
- Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem
- Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce
- Makaron spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
- Szpinakowe tagliatelle z łososiem
- Makaron po chińsku z kurczakiem, bambusem, kiełkami i grzybami mum
- Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą
- Makaronowy lunchbox
- Oryginalna włoska carbonara
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.
Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.
Zobacz koniecznie!
