Orzeźwiające chłodniki na upalne dni. Chłodnik litewski to hit tego lata! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić dobry chłodnik? Zobaczcie przepisy na orzeźwiające chłodniki, w tym rewelacyjny chłodnik litewski.
Jak zrobić dobry chłodnik? Zobaczcie przepisy na orzeźwiające chłodniki, w tym rewelacyjny chłodnik litewski. fot. pixabay
Chłodnik litewski czy chłodnik z cukinii? Chłodnik ogórkowo-szparagowy czy szybki chłodnik truskawkowy? Zobaczcie przepisy na pyszne chłodniki na upalne dni!

Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To bardzo proste, niezwykle szybkie i niewiarygodnie smaczne danie. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy!
Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce. Zobacz kilka sprawdzonych przepisów, którymi można się zainspirować, aby przyrządzić zupę przynoszącą ulgę w upalne dni.

Chłodnik litewski [PRZEPIS]

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml maślanki
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (lub 1 duży)
  • koper
  • szczypior
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • czosnek granulowany Appetita
  • przyprawa warzywna do potraw Appetita

Sposób przyrządzenia:
Bulion zagotować, dodać przyprawę warzywną do smaku. Botwinę umyć, drobno posiekać, do bulionu dodać buraczki i gotować ok. 10-15 minut. Pod koniec wrzucić do garnka liście botwiny, przez chwilę potrzymać na ogniu, a następnie całkowicie ostudzić. Do chłodnej zupy dodać maślankę, kefir i śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przełożyć do talerzy, posypać grubo pokrojonym koprem i szczypiorkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik z cukinii z miętą [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 1 l maślanki
  • 50 g świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek suszony Appetita
  • pieprz czarny Appetita
  • sól
  • do podania: gęsty jogurt grecki, oliwa

Sposób przyrządzenia:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut, aż warzywo puści wodę, odsączyć z nadmiaru płynu. Czosnek posiekać, dodać do cukinii, zblendować na gładki krem z miętą, koperkiem suszonym i maślanką. Podawać dobrze schłodzony z dodatkiem jogurtu i oliwy z oliwek. Posypać grubo zmielonym pieprzem.

Chłodnik ogórkowo-szparagowy z awokado [PRZEPIS]

Składniki:

  • 3 ogórki zielone
  • 2 awokado Hass lub zwykłe, dojrzałe awokado
  • 200 ml maślanki
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany Appetita

Sposób przyrządzenia:
Szparagi zblanszować we wrzątku, ostudzić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do misy blendera dodać czosnek, oliwę, starte ogórki oraz maślankę, szparagi i pokrojony seler naciowy. Awokado obrać, pokroić, dodać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać dobrze schłodzone.

Szybki chłodnik truskawkowy [PRZEPIS]

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • kilka listków mięty
  • sok z ½ cytryny
  • woda
  • śmietanka 18%
  • cukier puder do smaku

Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny oraz odrobinę cukru, miętę i dolać ½ szklanki wody. Zmiksować na gładki krem - w razie potrzeby dolać więcej wody. Przełożyć do miseczek. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, udekorować chłodnik. Podawać na zimno.

Kolejna próba oszustwa w sieci

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie