W losowaniu wzięło udział 16 zawodniczek i 16 zawodników, którzy zgromadzili do tej pory najwięcej punktów w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Z punktu widzenia zawodników jest to bardzo ważne, ponieważ im niższy numer, tym lepsza trasa. Dzięki temu zawodnicy startujący jako pierwsi, mogą wykorzystać w zupełności warunki panujące na trasie i zawalczyć o jak najlepszy czas.
Losowania numerów startowych zawsze odbywają się w formie ciekawych, a nawet żartobliwych rywalizacji. W Krynicy-Zdroju zawodnicy mieli za zadanie ściągnąć za pomocą szarfy butelkę Kryniczanki, na której pod zdrapką znajdował się numer odpowiadający pijałce. Z kolei w pijałkach znajdowały się właściwe numery startowe.
"Jedynkę" wylosowali Niemka Cheyenne Loch oraz Słoweniec Tim Mastnak. Nasz mistrz świata, Oskar Kwiatkowski także miał szczęście i w „krynickiej pijałce” wylosował nr 3.

Wydarzenie w krynickiej Pijalni było również okazją, by spotkać się z najlepszymi zawodnikami, porozmawiać czy zrobić wspólne zdjęcie. Kibice mogli odebrać również bezpłatne zaproszenia na każdy z dwóch dni zawodów Pucharu Świata.
- Chciałbym podziękować wszystkim zawodnikom, którzy przybyli do Krynicy-Zdroju na to wydarzenie. Jest to dla nas niesamowite, że możemy organizować pierwszy w historii Puchar Świata w snowboardzie. Mam nadzieję, że nie zawiedziemy kibiców i zawodników, że będą chcieli tutaj wracać na kolejne zawody, bo obiecuję, że postaramy się, by w przyszłości dalej je organizować - mówił Adam Małysz, prezes zarządu PZN.
Goście mogli również posłuchać muzyki na żywo, o którą zadbał zespół Sawdust i DJ. Dodatkowo podczas wydarzenia dostępna była wystawa zdjęć autorstwa Miłosza Pierwoły, który uchwycił naszych snowboardzistów. Wystawa jeszcze przez weekend będzie dostępna w Hotelu Czarny Potok.
Bezpłatna komunikacja i szczegółowy program
Organizatorzy wydarzenia zalecają przyjazd na zawody komunikacją miejską - specjalnie dla uczestników wydarzenia będą kursować bezpłatne busy z centrum Krynicy-Zdroju bezpośrednio pod stację Jaworzyna Krynicka. Szczegółowe informacje można znaleźć TUTAJ.
