Dwunastu uczniów Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Oświęcimiu w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa powróciło z miesięcznych praktyk zawodowych w Niemczech, realizowanych w ramach Programu Erasmus i Mobilność osób uczących się i pracowników 2014 pt. "Praktyka zagraniczna w hotelu - mój start w życie zawodowe". Młodzież odbyła praktykę zawodową w Turyngii i Hesji w sześciu obiektach hotelowo – gastronomicznych o wysokim standardzie.Centralnym partnerem projektu jest firma Siegmundsburger Haus Werraguelle GmbH (SHW).
- Uczniowie zapoznali się ze standardami, jakie obowiązują na europejskim rynku pracy, nauczyli się wykonywać typowe potrawy kuchni niemieckiej, obsługiwali konsumentów, poszerzyli swoje umiejętności językowe - podkreśla Teresa Frączek z PZ nr 4.
Po zakończeniu stażu instytucja przyjmująca wydała uczniom karty oceny pracy ECVET. Uzyskali oni najwyższą ocenę. Ponadto uczestnicy otrzymali certyfikaty w języku niemieckim ukończenia praktyk z oceną, Europass – Mobilność - dokument potwierdzający odbycie stażu w Niemczech oraz Europass - paszport językowy potwierdzający zdobyte przez uczniów umiejętności językowe i komunikacyjne.
Mamy nadzieję, że uczestnicy stażu w przyszłości podejmą pracę w firmach usługowych naszego regionu. - Oświęcim nie jest dużym miastem, ale często odwiedzanym przez turystów, także niemieckich. Umiejętności, jakie zdobyli uczestnicy projektu w trakcie pobytu w Turyngii i Hesji, będą mogli wykorzystać nasi przedsiębiorcy - dodaje Teresa Frączek.
