https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Piernik pełnoziarnisty. Dietetyczny piernik na świąteczny stół [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na pełnoziarnisty dietetyczny piernik.
Przepis na pełnoziarnisty dietetyczny piernik. Fot. Sylwia Ładyga
Piernik z mąki pełnoziarnistej jest równie pyszny jak ten ze zwykłej, a nieco mniej kaloryczny. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Przepis na pełnoziarnisty dietetyczny piernik z dodatkiem płatków owsianych i miodu. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga kulinarnego „Ostra na słodko”.

Pełnoziarnisty piernik świąteczny.
Pełnoziarnisty piernik świąteczny. Fot. Sylwia Ładyga

Pełnoziarnisty dietetyczny piernik [PRZEPIS]

Składniki na keksówkę 20×10

  • mąka pełnoziarnista – 1 szklanka
  • płatki owsiane – 1 szklanka
  • mleko 0,5% – 1 szklanka
  • jajko – 2 sztuki
  • miód – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cukier - ok. 6 łyżek
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki

Wykonanie
Płatki owsiane mielimy na pył, w mleku rozpuszczamy cukier.
Jajka ubijamy na puch, dodajemy miód, przesianą mąkę oraz płatki i mleko – wszystko razem mieszamy.
Wsypujemy proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
Wystudzony przekładamy marmoladą.
Możemy dodatkowo oblać polewą czekoladową.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska