https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi na Wigilię 2024. Jakie pierogi podać na świąteczny stół? Najlepsze przepisy naszych Czytelników na wigilijne pierogi

opr. Magda Smoleń
Najlepsze przepisy na wigilijne pierogi naszych Czytelników!
Najlepsze przepisy na wigilijne pierogi naszych Czytelników! Fot. Paweł Epler
Jakie pierogi podać na wigilijny stół? Z kapustą i grzybami, z makiem, z łososiem, ze śliwką? Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej!

Poniżej znajdziesz przepisy na najlepsze pierogi na wigilijny stół:

  • Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi
  • Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
  • Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich
  • Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem
  • Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami

Smacznego!

Polecamy:

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół [PRZEPIS]

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół.
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na ciasto na pierogi

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 5 dag margaryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie pierogów z kapustą i grzybami
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami [PRZEPIS]

Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami.
Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami. Fot. Paweł Epler

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • jedno jajko
  • ciepła woda

Składniki na farsz

  • 2 puszki masy makowej
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki śliwek wędzonych
  • dwie łyżki miodu
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie pierogów z makiem, rodzynkami i orzechami
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Orzechy posiekać, śliwki pokroić na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodać do masy makowej. Dodać żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić miodem, cynamonem i gałką.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypać uprażonymi pestkami dyni i cynamonem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich.
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. archiwum

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki zamojskiej
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 2 jajka
  • wrzątek, szczypta soli

Składniki na farsz

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych podgrzybków
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • przyprawy

Wykonanie pierogów
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem [PRZEPIS]

Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem.
Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 ml gorącej wody 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 łyżeczki soli

 
Składniki na farsz 

  • 250 g białego sera 
  • 150 g wędzonego łososia 
  • opcjonalnie szczypta soli i pieprzu 

Składniki na sos śmietanowo-koperkowy

  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  • 1/2 pęczka świeżego koperku 
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie  pierogów z łososiem
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami [PRZEPIS]

Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami.
Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami. Fot. Ulla Pałka

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki wrzątku

Składniki na farsz

  • 1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 0,25 ml miodu lipowego
  • 0, 25 ml ciepłej wody

Składniki na miodową śmietanę

  • śmietana 18 proc.
  • 0,25 ml miodu lipowego

Wykonanie pierogów z suską sechlońską
Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.
Przepis Ulli Pałki, autorki bloga „Kuchnia na wzgórzu”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola
Aby pierogi wyszły dobre ważna jest dobrej jakości mąką, ja polecam np lubelle :-)
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska