Poniżej znajdziesz przepisy na najlepsze pierogi na wigilijny stół:
- Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi
- Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
- Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich
- Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem
- Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami
Smacznego!
Polecamy:
Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto na pierogi
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 5 dag margaryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie pierogów z kapustą i grzybami
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Wigilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
- jedno jajko
- ciepła woda
Składniki na farsz
- 2 puszki masy makowej
- szklanka rodzynek
- szklanka orzechów włoskich
- pół szklanki śliwek wędzonych
- dwie łyżki miodu
- pół szklanki suszonych moreli
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- cynamon
- gałka muszkatołowa
Wykonanie pierogów z makiem, rodzynkami i orzechami
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewać ciepłą wodę i wyrobić sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić na pół godziny. Rozwałkować cienko i wykroić pierogi dowolnej wielkości.
Farsz. Orzechy posiekać, śliwki pokroić na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodać do masy makowej. Dodać żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić miodem, cynamonem i gałką.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypać uprażonymi pestkami dyni i cynamonem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki zamojskiej
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
- 2 jajka
- wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 10 dag słoniny
- cebula
- przyprawy
Wykonanie pierogów
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Wigilijne pierogi z wędzonym łososiem [PRZEPIS]

Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 250 g białego sera
- 150 g wędzonego łososia
- opcjonalnie szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos śmietanowo-koperkowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie pierogów z łososiem
Ciasto: Mąkę posiekać z gorącą wodą i solą, następnie dodać roztopione masło. Wyrobić na gładką, jednolitą kulę, obficie posypać mąką i odłożyć na min 20 minut pod szklane naczynie. Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienki placek podsypując odrobiną mąki. Szklanką wyciąć kółeczka, nakładać po odrobinie farszu i sklejać. Gotować w osolonej wodzie minutę od momentu wypłynięcia.
Farsz: Ser przepuścić przez praskę, dodać posiekanego drobno wędzonego łososia oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sos śmietanowo-koperkowy: Masło roztopić i zagęszczamy mąką. Dolać wodę, a następnie śmietanę. Mieszać cały czas łyżką lub rózgą, by składniki się połączyły. Doprawić solą. Polać sosem ugotowane pierożki, wyłożone na talerz.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej
Wigilijne pierogi z suską sechlońską i orzechami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki wrzątku
Składniki na farsz
- 1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżki cukru brązowego
- 0,25 ml miodu lipowego
- 0, 25 ml ciepłej wody
Składniki na miodową śmietanę
- śmietana 18 proc.
- 0,25 ml miodu lipowego
Wykonanie pierogów z suską sechlońską
Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.
Przepis Ulli Pałki, autorki bloga „Kuchnia na wzgórzu”
