Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pikantne potrawy nie dla wszystkich. Kto powinien uważać?

Paula Goszczyńska
Ostre jedzenie jest smaczne, ale nie dla wszystkich wskazane.
Ostre jedzenie jest smaczne, ale nie dla wszystkich wskazane. pixabay.com
Nie da się ukryć, że wielu z nas chętnie wybiera pikantne potrawy. Czasem dzieje się to wręcz instynktownie, ponieważ nasz organizm sam zdaje sobie sprawę z ich dobroczynnych właściwości. Idealnym przykładem będzie tu czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem i wykazuje pozytywne działanie w walce z drobnoustrojami.

Pikantne potrawy jak najbardziej przysługują się zdrowiu, gdyż hamują rozwój bakterii w organizmie i wzmacniają naszą odporność. Istnieje pogląd, że ostre jedzenie przyniesie ulgę osobom cierpiącym na przewlekłe zapalenie zatok. Zjedzenie pikantnej potrawy rozgrzewa organizm oraz wzmaga pocenie.

Pikantne potrawy mogą pomagać w walce z przeziębieniem, zwłaszcza jeśli zawierają chili. Ostre papryczki są bogate w witaminy A i C, więc wspomagają układ odpornościowy. Poza tym ich ostry aromat oczyszcza drogi oddechowe i rozrzedza zalegającą w nosie i zatokach wydzielinę.

Bądźmy jednak ostrożni i pamiętajmy, że to co ostre, nie każdemu będzie służyć. Pierwszą zasadą jest niepopijanie pikantnych przypraw wodą lub sokami. Może to jedynie pogorszyć sytuację i wzmóc palenie w przełyku i żołądku.

Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, dlatego dobrze jest ją popić mlekiem czy maślanką. Popijanie alkoholem może natomiast doprowadzić do dolegliwości żołądkowych. Ostrych potraw powinny unikać także osoby, które mają problemy z cerą, ponieważ mogą one negatywnie wpłynąć na stan skóry. Przed jedzeniem pikantnych dań powinny się wstrzymać również kobiety karmiące piersią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pikantne potrawy nie dla wszystkich. Kto powinien uważać? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska