Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placek drożdżowy "pyszny" z masą serową, makową, orzechową i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Placek "pyszny" z masą serową, orzechową i makową.
Placek "pyszny" z masą serową, orzechową i makową. archiwum
Przepis na placek drożdżowy z masą makową, orzechową, serową i kruszonką.

Przepisem na pyszne ciasto z masą serową, makową i orzechową podzieliły się z nami panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Nie bez powodu nazywają ten placek "pysznym". Spróbujcie.

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag smalcu
  • 4 łyżki oleju
  • niecałe 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli


Składniki na masę serową

  • 1/2 kg sera
  • 6 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 40 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy


Składniki na masę orzechową

  • 35 dag mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka


Składniki na masę makową

  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy dla aromatu

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mąka - ile zabierze


Wykonanie

Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska