Przepisem na pyszne ciasto z masą serową, makową i orzechową podzieliły się z nami panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Nie bez powodu nazywają ten placek "pysznym". Spróbujcie.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 10 dag masła lub margaryny
- 10 dag smalcu
- 4 łyżki oleju
- niecałe 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 1/2 kg sera
- 6 jajek
- 20 dag margaryny
- 40 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
Składniki na masę orzechową
- 35 dag mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 białka
Składniki na masę makową
- 25 dag maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy dla aromatu
Składniki na kruszonkę
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka - ile zabierze
Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Zobacz też:Przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości
Zobacz też:5 rzeczy, których nie wiesz o winie
Zobacz też:Skąd wziął się „gorący pies”? Poznajcie historię hot-dogów!
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też: Karnawałowe przekąski: ptysie z nadzieniem z awokado i serka
Zobacz też:TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa
Zobacz też:Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
