Zgodnie z tradycją, bacowie ruszają ze stadami owiec na hale po 23 kwietnia - czyli po dni św. Wojciecha. Wypasają owce aż do dnia św. Michała, czyli do 29 września.
Wiosenny redyk rozpoczyna się od święta bacowskiego. Od lat bacowie na początku sezon ściągają do Ludźmierza, gdzie w sanktuarium maryjnym modlą się o bezpieczny i udany sezon wypasowy. W trakcie święta kapłan święci stado owiec. Bacowie zaś zabierają na bacówki wodę zaczerpniętą w źródełku przy sanktuarium. Wodą tą bacowie święcą hale i pola, a także bacówkę i swoje stada owiec. W sanktuarium dostają także sajtę zapaloną od ognia w Wigilię Paschalną, by nią zapalić pierwszą watrę na bacówce.
Obecnie na Podtatrzu działa ok. 100 baców. Mają oni swoje bacówki od Pienin aż po Orawę.
- 10 najpiękniejszych tatrzańskich szlaków jesienią. Tutaj warto iść
- Turyści oszaleli na punkcie tego miejsca w Tatrach. Instagram pełen zdjęć!
- Które tatrzańskie schroniska karmią najlepiej? Oceny wg Tripadvisor
- W Tatrach już czuć jesień. Zobacz pierwsze oznaki tej pory roku w górach
- Tak ćwiczą się kandydaci na ratowników TOPR. Jest ciężko!
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
