Sezon na dynię oraz pyszne, rozgrzewające dania z jej udziałem trwa w najlepsze. Uniwersalność, a także walory smakowe i zdrowotne tego owocu sprawiły, że dynia stała się królową polskiej jesieni. Na jej bazie przygotować można wiele ciekawych posiłków, np. pyszne, domowe racuchy – proste i idealne na słodki podwieczorek. Brzmi smakowicie? No to zaczynamy!
Dyniowe racuszki przygotowujemy z wykorzystaniem wartościowych składników, takich jak mleko, jajka, a także wspomniana wcześniej dynia. Ta sycąca przekąska bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie ulubionej herbaty bądź dobrego serialu czy też podczas wieczornych sesji z planszówkami. W takich wypadkach nie zapomnijmy przygotować nieco więcej racuchów, gdyż chętnych do sięgnięcia po nie z pewnością nie zabraknie.
Drożdżowe racuchy dyniowe
Na przygotowanie tej pysznej potrawy musimy zarezerwować sobie około godziny. Racuszki najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną Łaciatą 18%.
Składniki:
- 200 g puree dyniowego
- 200 ml ciepłego mleka (np. Łaciate 3,2%)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych (należy wcześniej przygotować zaczyn)
- 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli dla wydobycia smaku
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, dodajemy puree z dyni, drożdże, jajka, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju rzepakowego. Następnie starannie mieszamy całość przy użyciu drewnianej łyżki bądź szpatułki. Gdy składniki będą już ze sobą dokładnie połączone, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
W tym czasie możemy uprzątnąć swoje stanowisko i przyszykować patelnię do smażenia. Pamiętajmy, że olej musi być dobrze rozgrzany.
Gdy ciasto już wyrośnie, przystępujemy do smażenia. Masę nakładamy łyżką na patelnię, starając się uformować okrągły placuszek. Racuchy smażymy z obu stron do zarumienienia. Następnie ważne jest ich odsączenie z nadmiaru tłuszczu. W tym celu rozkładamy usmażone racuchy na kawałkach ręcznika papierowego i delikatnie przyciskając, pozbywamy się niechcianych kalorii. Voilà! Jesienny podwieczorek gotowy!
