https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pokocha je każda jesieniara! Drożdżowe racuchy dyniowe, czyli przepis na jesienny podwieczorek

opr. Magda Smoleń
Na przygotowanie tej pysznej jesiennej potrawy musimy zarezerwować sobie około godziny. Racuszki dyniowe  najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną.
Na przygotowanie tej pysznej jesiennej potrawy musimy zarezerwować sobie około godziny. Racuszki dyniowe najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną. Fot. materiały prasowe
Racuchy to klasyczny i dobrze znany wszystkim przysmak. Wzbogacone o dynię stają się oryginalne i jeszcze pyszniejsze! W sam raz na jesienny podwieczorek lub kolację. Dyniowe racuszki kuszą swoim pięknym, pomarańczowym kolorem, apetycznym aromatem i zachwycają wybornym smakiem. Zobaczcie przepis.

Sezon na dynię oraz pyszne, rozgrzewające dania z jej udziałem trwa w najlepsze. Uniwersalność, a także walory smakowe i zdrowotne tego owocu sprawiły, że dynia stała się królową polskiej jesieni. Na jej bazie przygotować można wiele ciekawych posiłków, np. pyszne, domowe racuchy – proste i idealne na słodki podwieczorek. Brzmi smakowicie? No to zaczynamy!

Dyniowe racuszki przygotowujemy z wykorzystaniem wartościowych składników, takich jak mleko, jajka, a także wspomniana wcześniej dynia. Ta sycąca przekąska bardzo dobrze sprawdzi się w towarzystwie ulubionej herbaty bądź dobrego serialu czy też podczas wieczornych sesji z planszówkami. W takich wypadkach nie zapomnijmy przygotować nieco więcej racuchów, gdyż chętnych do sięgnięcia po nie z pewnością nie zabraknie.

Drożdżowe racuchy dyniowe

Na przygotowanie tej pysznej potrawy musimy zarezerwować sobie około godziny. Racuszki najlepiej smakują z cukrem pudrem, dżemem lub śmietaną Łaciatą 18%.

Składniki:

  • 200 g puree dyniowego
  • 200 ml ciepłego mleka (np. Łaciate 3,2%)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych (należy wcześniej przygotować zaczyn)
  • 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli dla wydobycia smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, dodajemy puree z dyni, drożdże, jajka, cukier waniliowy, sól i łyżkę oleju rzepakowego. Następnie starannie mieszamy całość przy użyciu drewnianej łyżki bądź szpatułki. Gdy składniki będą już ze sobą dokładnie połączone, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
W tym czasie możemy uprzątnąć swoje stanowisko i przyszykować patelnię do smażenia. Pamiętajmy, że olej musi być dobrze rozgrzany.
Gdy ciasto już wyrośnie, przystępujemy do smażenia. Masę nakładamy łyżką na patelnię, starając się uformować okrągły placuszek. Racuchy smażymy z obu stron do zarumienienia. Następnie ważne jest ich odsączenie z nadmiaru tłuszczu. W tym celu rozkładamy usmażone racuchy na kawałkach ręcznika papierowego i delikatnie przyciskając, pozbywamy się niechcianych kalorii. Voilà! Jesienny podwieczorek gotowy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska