Przekąski na karnawał. Nastał czas zabaw i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Karnawałowe biesiadowanie wymaga jednak odpowiedniej oprawy, a w tej roli idealnie sprawdzi się menu złożone z szybkich w przygotowaniu przekąsek „na raz”. Zobaczcie przepis na wegańskie spring rollsy.
Składniki:
- papier ryżowy
- 1 woreczek mieszanki sałat np. Toscana mix Eisberg
- pół główki czerwonej kapusty
- ogórek
- 2 marchewki
- papryka czerwona
- listki mięty
- 200 g tofu
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na dip:
- 6 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- woda
Przygotowanie:
Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).
