Kruche ciasto i farsz pieczarkowo-serowy to niebo w gębie. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Patrycja Fudalewska-Jasińska.
Składniki na kruche ciasto (30 malutkich babeczek)
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
Składniki na farsz pieczarkowo-serowy
- 200 g pieczarek
- 100 g sera żółtego
- szczypior
- koperek
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- łyżeczka masła
Wykonanie
Ciasto. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkować, wyciąć (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepić nimi foremki, nakłuć ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Farsz. Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wystudzić. Ser również zetrzeć na tarce, wymieszać z pieczarkami. Dodać posiekany szczypior i koperek. Wypełnić farszem babeczki i gotowe.
Zobacz koniecznie!
