Składniki:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 100 g ryżu białego długoziarnistego (np. Britta)
- 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
- 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
- 1/4 awokado pokrojonego w plastry
- mała garść mieszanki sałat
- 4 sztuki groszku cukrowego
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku.
Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.
Zobacz też:

Wideo