Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na lunch do pracy. Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami [PRZEPIS]

mad
Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami. Zobacz przepis.
Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami. Zobacz przepis.
Zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch, który zabierzemy bez trudu do torby to idealny pomysł na posiłek w pracy. Dodatek warzyw sprawi, że całość będzie pełnowartościowym daniem, które pozwoli z energią podejść do kolejnych wyzwań.  A jako lunchbox niech posłuży ekologiczny słoik. Smacznego!

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 100 g ryżu białego długoziarnistego (np. Britta)
  • 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
  • 1/4 awokado pokrojonego w plastry
  • mała garść mieszanki sałat
  • 4 sztuki groszku cukrowego
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku.
Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska