Nie masz pomysłu na szybki i treściwy lunch do pracy? Makaron to jedna z najstarszych potraw na świecie, smakuje wszystkim i można go połączyć z prawie z każdym dodatkiem. Dziś proponujemy szybką sałatkę makaronową. Przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki:
- 400 g makaronu rurki (3 kolory)
- 200-250 g pomidorków koktajlowych
- 200 g sera żółtego
- 2 ząbki dobrego czosnku
- ok. 15 listków świeżej bazylii
- 4 łyżki majonezu
- pieprz, sól
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidorki umyć i pokroić na pół, mniejsze można zostawić w całości. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski przełożyć makaron, pomidorki, ser żółty. Liście bazylii porwać na drobne kawałki (podobno lepiej smakuje jeśli się ją rwie niż kroi nożem), dodać do pozostałych składników. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pieprz i sól. Wymieszać i gotowe.
