Bakłażan nie jest często wykorzystywany w naszej kuchni. A szkoda! Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, ubogim w tłuszcz. Wyróżnia go obecność związków fenolowych oraz flawonoidów. Te pierwsze pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworów, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Flawonoidy są z kolei silnymi antyoksydantami - mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, co czyni je doskonałą substancją przeciwstarzeniową, wykazują również właściwości przeciwzapalne. Sięgajmy po niego więc jak najczęściej.
Bakłażany zapiekane z kaszą kuskus i warzywami
Składniki na dwie porcje:
- bakłażan – 1 sztuka
- kuskus – szklanka
- papryka czerwona -1 sztuka
- marchew – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 3 ząbki
- sól, pieprz, curry, kurkuma
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Umytego bakłażana rozcinamy na pół, a następnie wydrążamy delikatnie miąższ (tworząc miseczkę) i posypujemy solą – odstawiamy na ok. 20 minut, by sól usunęła goryczkę.
Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem.
Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, a następnie czosnek.
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, startą na grubych oczkach marchew oraz miąższ wydrążony z bakłażana, smażymy na wolnym ogniu kilka minut.
Dodajemy kuskus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na ok. 25-35 minut.
Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką.
Świetnym do tego dania jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”