Makaron, jedno z flagowym dań kuchni śródziemnomorskiej, równie często gości na stołach w polskich domach. Jego smak docenia każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci, dlatego sprawdza się doskonale podczas rodzinnych obiadów, ale nie tylko.
W czym tkwi jego tajemnica?
Makaron stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu pożywnych posiłków – świetnie smakuje zarówno jako dodatek do zupy, z pesto, w towarzystwie świeżych warzyw, jak i w formie zapiekanki.
Czasem wystarczy po prostu połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od dania, warto wybrać też odpowiedni kształt makaronu, część bowiem idealnie prezentuje się i smakuje np. w sałatkach, inne z kolei doskonale komponują się z różnymi sosami, mięsnymi lub warzywnymi.
Zobacz, co można przygotować z makaronu:

Klasyczny makaron z zielonym Pesto Genovese [PRZEPIS]
Składniki:
- 400 g makaronu Podravka 100% durum, np. kokardki
- pół słoiczka Pesto Genovese Podravka
- 1 cebula dymka
- tarta skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente. Do miseczki przełożyć pesto, dodać posiekaną cebulę dymkę, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Makaron serwować z dodatkiem pokrojonych pomidorków koktajlowych.

Makaronowa zapiekanka a la pizza [PRZEPIS]
Składniki:
- 250 g makaronu Podravka 100% durum, np. kolanka
- oliwa z oliwek
- opakowanie włoskiego sosu pomidorowego z kaparami i oregano Podravka
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur
- pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek Podravka
- 15 dag salami w plastrach
- 100 g sera żółtego gouda tartego
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
Makaron gotować nieco krócej niż al dente. Na patelnię dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, włoski sos pomidorowy Podravka, wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, przyprawę Vegeta Natur i pokrojone w plasterki oliwki. Zagotować, po czym gotować jeszcze przez ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać większością tartego sera. Na wierzch ułożyć plasterki salami. Zapiekać pod przykryciem przez 15 min. w temperaturze 180 st. Posypać resztą sera i posiekaną bazylią i zapiekać przez kolejne 5 minut bez pokrywki.

Prosty makaron z krewetkami w białym winie [PRZEPIS]
Składniki:
- 500 g makaronu bucatini Podravka 100% durum
- 500 g oczyszczonych krewetek
- sok z połowy cytryny
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki startego parmezanu
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente. Krewetki doprawić Vegetą Natur do ryb i owoców morza, i smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. W międzyczasie podlać białym winem i sokiem z cytryny. Do ciepłego makaronu dodać ser i wymieszać, dodać usmażone krewetki. Udekorować świeżą bazylią.
