Domowe gołąbki – przepisy naszych Czytelników. Gołąbki to danie przygotowywane z ryżu, mięsa mielonego i liści kapusty. Można też zrobić z kaszą jęczmienną lub... kaszą gryczaną. Wygląda niepozornie, ale smakuje obłędnie.
Spis treści
- Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
- Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem [PRZEPIS]
- Gołąbki po szykowsku [PRZEPIS]
- Tradycyjne gołąbki z kaszą i grzybami [PRZEPIS]
- Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie [PRZEPIS]
- Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej [PRZEPIS]

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 1 duża kapusta
- 2 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 woreczki ryżu (po 100 gram)
- 2 woreczki kaszy mazurskiej
- 5 łyżki oleju
- pieprz, sól, ulubione przyprawy
Składniki na sos
- 1 litr wody
- 1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory
- 5 łyżek śmietany 18%
- 3 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę, ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać.
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru.
Gotowe gołąbki polać sosem.
Przepisem na tradycyjne gołąbki podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem [PRZEPIS]
Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem! Większość przepisów na gołąbki zawiera mięso mielone surowe. Fakt, robi się je szybciej, ale farsz z dodatkiem surowego mięsa może się sklejać, co nie każdy lubi. Spróbujcie więc zrobić gołąbki z mięsem duszonym: łopatką i boczkiem z dodatkiem cebuli
Składniki
- ½ kg ryżu
- 1 kg łopatki
- ½ kg surowego boczku
- 4 cebule
- główka kapusty
- smalec
- sól
- pieprz
- przecier pomidorowy
Wykonanie
Do dużego garnka wlać wodę, posolić i dać kapustę. Powoli ściągać pojedynczo liście. Można naciąć kapustę przy głąbie – liście wtedy lepiej schodzą.
Farsz. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut – tak by był półtwardy.
Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu na rumiano, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, zalać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości około 1,5 godziny.
Mięso z cebulą przestudzić, zemleć w maszynce i dodać do półtwardego ryżu. Wymieszać, doprawić. Farsz ma być ciut za słony i za pieprznym, bo kapusta i ryż „wyciągną” sól.
Gotowy farsz nałożyć na liście kapusty i zawinąć gołąbki.
Układać ściśle w rondlu, podlać sosem pomidorowym (przecier pomidorowy z wodą doprawiony solą i pieprzem) i dusić około 1-1,5 godziny. Pyszny obiad na trzy dni gotowy!
Przepis Barbary Stachurskiej

Gołąbki po szykowsku [PRZEPIS]
Składniki
- 2 główki kapusty
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 80 dag ryżu (niegotowanego)
- 1/2 kg kiełbasy toruńskiej
- 25 dag boczku wędzonego
- świeża czerwona papryka
- duża marchewka
- duża pietruszka
- 4 średnie cebule
- 1/2 szklanki oleju
- pieprz, sól, wegeta
Wykonanie
Główki kapusty ugotować w posolonej wodzie. Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki należy wymieszać wraz z olejem i przyprawami. Dołożyć do tego mięso mielone i ryż. Ponownie wymieszać. Wymieszane składniki należy układać porcjami na liście kapusty i formować gołąbki.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć gołąbki. Podlać olejem i postawić na małym ogniu. Gotować ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewać wodę. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Szyku

Tradycyjne gołąbki z kaszą i grzybami [PRZEPIS]
Składniki
- średnia kapusta
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 3 jajka gotowane
- cebula
- grzyby suszone
- olej
- przyprawy do smaku
Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kasze ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Poznachowicach Dolnych

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie [PRZEPIS]
Składniki na gołąbki
- kapusta świeża
- 1 kg kaszy gryczanej
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1/2 kg cebuli
- 150 g masła
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Składniki na sos
- 1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
- 1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
- 3 cebule
- olej
- śmietana kwaśna 18 proc.
- śmietanka słodka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Przepis Roberta Muzyczki

Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej [PRZEPIS]
Składniki na farsz
- 1 szklanka kaszy
- 1 szklanka ryżu
- 60 dag mięsa mielonego
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- kminek mielony
Dodatkowo
- 2 kapusty pekińskie
Wykonanie
Liście kapusty oddzielić i zblanszować krótko we wrzącej wodzie.
Ściąć fragment grubej warstwy nerwów, aby łatwiej zawijać gołąbki. Kaszę i ryż ugotować na sypko, wymieszać razem z surowym mięsem mielonym, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na kapustę pekińską nakładać farsz i zawijać gołąbki. Ułożyć w rondlu i dusić.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Pojawiu
Zobacz koniecznie!
