Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe gołąbki – z ryżem lub kaszą, z mięsem mielonym lub duszonym [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić pyszne, domowe gołąbki? Zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników!
Jak zrobić pyszne, domowe gołąbki? Zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników! Fot. materiały prasowe
Domowe gołąbki z ryżem lub kaszą to danie, które uwielbia większość z nas. Jak zrobić tradycyjne, klasyczne domowe gołąbki? Jak przygotować farsz do gołąbków? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Domowe gołąbki – przepisy naszych Czytelników. Gołąbki to danie przygotowywane z ryżu, mięsa mielonego i liści kapusty. Można też zrobić z kaszą jęczmienną lub... kaszą gryczaną. Wygląda niepozornie, ale smakuje obłędnie.

Spis treści

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich.
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich. fot. pixabay

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 duża kapusta 
  • 2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 woreczki ryżu (po 100 gram) 
  • 2 woreczki kaszy mazurskiej  
  • 5 łyżki oleju
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy

 
Składniki na sos 

  • 1 litr wody 
  • 1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
  • 5 łyżek śmietany 18% 
  • 3 łyżki mąki pszennej  
  • natka  pietruszki 
  • 2 kostki rosołowe

 
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.
Przepisem na tradycyjne gołąbki podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem.
Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem. Fot. istock

Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem [PRZEPIS]

Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem! Większość przepisów na gołąbki zawiera mięso mielone surowe. Fakt, robi się je szybciej, ale farsz z dodatkiem surowego mięsa może się sklejać, co nie każdy lubi. Spróbujcie więc zrobić gołąbki z mięsem duszonym: łopatką i boczkiem z dodatkiem cebuli

Składniki

  • ½ kg ryżu
  • 1 kg łopatki
  • ½ kg surowego boczku
  • 4 cebule
  • główka kapusty
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy

Wykonanie
Do dużego garnka wlać wodę, posolić i dać kapustę. Powoli ściągać pojedynczo liście. Można naciąć kapustę przy głąbie – liście wtedy lepiej schodzą.
Farsz. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut – tak by był półtwardy.
Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu na rumiano, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, zalać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości około 1,5 godziny.
Mięso z cebulą przestudzić, zemleć w maszynce i dodać do półtwardego ryżu. Wymieszać, doprawić. Farsz ma być ciut za słony i za pieprznym, bo kapusta i ryż „wyciągną” sól.
Gotowy farsz nałożyć na liście kapusty i zawinąć gołąbki.
Układać ściśle w rondlu, podlać sosem pomidorowym (przecier pomidorowy z wodą doprawiony solą i pieprzem) i dusić około 1-1,5 godziny. Pyszny obiad na trzy dni gotowy!
Przepis Barbary Stachurskiej

Gołąbki po szykowsku.
Gołąbki po szykowsku. Fot. archiwum

Gołąbki po szykowsku [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 główki kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 80 dag ryżu (niegotowanego)
  • 1/2 kg kiełbasy toruńskiej
  • 25 dag boczku wędzonego
  • świeża czerwona papryka
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • pieprz, sól, wegeta

Wykonanie
Główki kapusty ugotować w posolonej wodzie. Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki należy wymieszać wraz z olejem i przyprawami. Dołożyć do tego mięso mielone i ryż. Ponownie wymieszać. Wymieszane składniki należy układać porcjami na liście kapusty i formować gołąbki.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć gołąbki. Podlać olejem i postawić na małym ogniu. Gotować ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewać wodę. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Szyku

Tradycyjne  gołąbki z kaszą i grzybami.
Tradycyjne gołąbki z kaszą i grzybami. Fot. Marian Satała

Tradycyjne gołąbki z kaszą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • średnia kapusta
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 jajka gotowane
  • cebula
  • grzyby suszone
  • olej
  • przyprawy do smaku

Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kasze ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Poznachowicach Dolnych

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie.
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie. Fot. materiały prasowe

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie [PRZEPIS]

Składniki na gołąbki

  • kapusta świeża
  • 1 kg kaszy gryczanej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg cebuli
  • 150 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Składniki na sos

  • 1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
  • 1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
  • 3 cebule
  • olej
  • śmietana kwaśna 18 proc.
  • śmietanka słodka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Przepis Roberta Muzyczki

Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej.
Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej. Fot. archiwum

Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej [PRZEPIS]

Składniki na farsz

  • 1 szklanka kaszy
  • 1 szklanka ryżu
  • 60 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony

Dodatkowo

  • 2 kapusty pekińskie

Wykonanie
Liście kapusty oddzielić i zblanszować krótko we wrzącej wodzie.
Ściąć fragment grubej warstwy nerwów, aby łatwiej zawijać gołąbki. Kaszę i ryż ugotować na sypko, wymieszać razem z surowym mięsem mielonym, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na kapustę pekińską nakładać farsz i zawijać gołąbki. Ułożyć w rondlu i dusić.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Pojawiu

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska