Pomysł na obiad. Domowe gołąbki – z ryżem lub kaszą, z mięsem mielonym lub duszonym [PRZEPISY]

mad
Jak zrobić pyszne, domowe gołąbki? Zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników! Fot. materiały prasowe
Domowe gołąbki z ryżem lub kaszą to danie, które uwielbia większość z nas. Jak zrobić tradycyjne, klasyczne domowe gołąbki? Jak przygotować farsz do gołąbków? Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Domowe gołąbki – przepisy naszych Czytelników. Gołąbki to danie przygotowywane z ryżu, mięsa mielonego i liści kapusty. Można też zrobić z kaszą jęczmienną lub... kaszą gryczaną. Wygląda niepozornie, ale smakuje obłędnie.

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich.
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich. fot. pixabay

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 duża kapusta 
  • 2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 woreczki ryżu (po 100 gram
  • 2 woreczki kaszy mazurskiej  
  • 5 łyżki oleju
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy

 
Składniki na sos 

  • 1 litr wody 
  • 1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
  • 5 łyżek śmietany 18% 
  • 3 łyżki mąki pszennej  
  • natka  pietruszki 
  • 2 kostki rosołowe

 
Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.
Przepisem na tradycyjne gołąbki podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem.
Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem. Fot. istock

Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem [PRZEPIS]
Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem! Większość przepisów na gołąbki zawiera mięso mielone surowe. Fakt, robi się je szybciej, ale farsz z dodatkiem surowego mięsa może się sklejać, co nie każdy lubi. Spróbujcie więc zrobić gołąbki z mięsem duszonym: łopatką i boczkiem z dodatkiem cebuli

Składniki

  • ½ kg ryżu
  • 1 kg łopatki
  • ½ kg surowego boczku
  • 4 cebule
  • główka kapusty
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy

Wykonanie
Do dużego garnka wlać wodę, posolić i dać kapustę. Powoli ściągać pojedynczo liście. Można naciąć kapustę przy głąbie – liście wtedy lepiej schodzą.
Farsz. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut – tak by był półtwardy.
Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu na rumiano, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, zalać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości około 1,5 godziny.
Mięso z cebulą przestudzić, zemleć w maszynce i dodać do półtwardego ryżu. Wymieszać, doprawić. Farsz ma być ciut za słony i za pieprznym, bo kapusta i ryż „wyciągną” sól.
Gotowy farsz nałożyć na liście kapusty i zawinąć gołąbki.
Układać ściśle w rondlu, podlać sosem pomidorowym (przecier pomidorowy z wodą doprawiony solą i pieprzem) i dusić około 1-1,5 godziny. Pyszny obiad na trzy dni gotowy!
Przepis Barbary Stachurskiej

Gołąbki po szykowsku.
Gołąbki po szykowsku. Fot. archiwum

Gołąbki po szykowsku [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 główki kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 80 dag ryżu (niegotowanego)
  • 1/2 kg kiełbasy toruńskiej
  • 25 dag boczku wędzonego
  • świeża czerwona papryka
  • duża marchewka
  • duża pietruszka
  • 4 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • pieprz, sól, wegeta

Wykonanie
Główki kapusty ugotować w posolonej wodzie. Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki należy wymieszać wraz z olejem i przyprawami. Dołożyć do tego mięso mielone i ryż. Ponownie wymieszać. Wymieszane składniki należy układać porcjami na liście kapusty i formować gołąbki.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich ułożyć gołąbki. Podlać olejem i postawić na małym ogniu. Gotować ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewać wodę. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Szyku

Tradycyjne  gołąbki z kaszą i grzybami.
Tradycyjne gołąbki z kaszą i grzybami. Fot. Marian Satała

Tradycyjne gołąbki z kaszą i grzybami [PRZEPIS]

Składniki

  • średnia kapusta
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 jajka gotowane
  • cebula
  • grzyby suszone
  • olej
  • przyprawy do smaku

Wykonanie
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku, powoli ściągnąć liście. Kasze ugotować na półtwardo. Jaja pokroić w kostkę. Grzyby ugotować do miękkości i przesmażyć na oleju z posiekana cebulą. Farsz doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście i formować gołąbki. Na dno naczynia żąroodpornego poukładać liście kapusty, poukładać gołąbki, wlać pół szklanki wody i odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Poznachowicach Dolnych

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie.
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie. Fot. materiały prasowe

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie [PRZEPIS]

Składniki na gołąbki

  • kapusta świeża
  • 1 kg kaszy gryczanej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg cebuli
  • 150 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Składniki na sos

  • 1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
  • 1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
  • 3 cebule
  • olej
  • śmietana kwaśna 18 proc.
  • śmietanka słodka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Przepis Roberta Muzyczki

Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej.
Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej. Fot. archiwum

Gołąbki w liściach kapusty pekińskiej [PRZEPIS]

Składniki na farsz

  • 1 szklanka kaszy
  • 1 szklanka ryżu
  • 60 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony

Dodatkowo

  • 2 kapusty pekińskie

Wykonanie
Liście kapusty oddzielić i zblanszować krótko we wrzącej wodzie.
Ściąć fragment grubej warstwy nerwów, aby łatwiej zawijać gołąbki. Kaszę i ryż ugotować na sypko, wymieszać razem z surowym mięsem mielonym, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na kapustę pekińską nakładać farsz i zawijać gołąbki. Ułożyć w rondlu i dusić.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Pojawiu

Czytaj także

Czytaj także

FLESZ: Poród i ciąża w trakcie pandemii koronawirusa

Wideo

Materiał oryginalny:

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

TAM WŚRÓD NICH NIE NORMALNYCH CHŁOPÓW TYLKO SAME PI....Y

G
Gość

PEDRYLE

G
Gość

900

P
PEPE

SAME [wulgaryzm]Y

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3