Domowe, najlepsze gołąbki z mięsem duszonym i ryżem! Większość przepisów na gołąbki zawiera mięso mielone surowe. Fakt, robi się je szybciej, ale farsz z dodatkiem surowego mięsa może się sklejać, co nie każdy lubi. Spróbujcie więc zrobić gołąbki z mięsem duszonym: łopatką i boczkiem z dodatkiem cebuli. Palce lizać!
- Robi się je nieco dłużej, ale ich smak wynagrodzi dłuższy pobyt w kuchni. Poza tym obiad na trzy dni gotowy! - mówi nasza Czytelniczka Barbara Stachurska.
- Składniki
- ½ kg ryżu
- 1 kg łopatki
- ½ kg surowego boczku
- 4 cebule
- główka kapusty
- smalec
- sól
- pieprz
- przecier pomidorowy
Wykonanie
Do dużego garnka wlać wodę, posolić i dać kapustę. Powoli ściągać pojedynczo liście. Można naciąć kapustę przy głąbie – liście wtedy lepiej schodzą.
Farsz. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez około 10 minut – tak by był półtwardy.
Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu na rumiano, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, zalać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości około 1,5 godziny.
Mięso z cebulą przestudzić, zemleć w maszynce i dodać do półtwardego ryżu. Wymieszać, doprawić. Farsz ma być ciut za słony i za pieprznym, bo kapusta i ryż „wyciągną” sól.
Gotowy farsz nałożyć na liście kapusty i zawinąć gołąbki.
Układać ściśle w rondlu, podlać sosem pomidorowym (przecier pomidorowy z wodą doprawiony solą i pieprzem) i dusić około 1-1,5 godziny.
Pyszny obiad na trzy dni gotowy!
Zobacz koniecznie!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?