Kaszanka - przepisy. W sezonie grillowym kaszanka pojawia się na ruszcie prawie tak często jak kiełbasa. Nic dziwnego – jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Jednak, jeśli już trochę Ci się znudziła pieczona w tradycyjnej formie, wypróbuj nasz nowy przepis i podaj kaszankę bardziej nietypowo. Sprawdź, czy pyszna tarta z białą kaszanką i jabłkami przypadnie ci do gustu.
Wprawdzie biała kaszanka nie jest tak popularna jak czarna, ale równie smaczna. To wersja z dużą ilością kaszy, która świetnie smakuje na grillu, podsmażona na patelni z cebulką czy też po prostu na gorąco z wody. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub kolację, możesz przygotować z niej danie dla całej rodziny, np. tartę. Kruchy spód, aromatyczne nadzienie z kaszanki z dodatkiem kwaskowatych jabłek, smakuje naprawdę wyśmienicie.
Tarta z białą kaszanką i jabłkami [PRZEPIS]
Składniki:
- 200 g białej kaszanki ZM Pekpol
- 1 opakowanie słonego ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- 1 duża cebula
- sok z połowy cytryny
- świeży majeranek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszankę kroimy w plasterki. Ciasto rozmrażamy, wykładamy nim formę do pieczenia, obciążamy (np. suszoną fasolą) i pieczemy przez 15 minut w 200 stopni. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cebuli, na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temperaturze 200 stopni Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem.
