Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na niebanalny obiad. Cannelloni to makaron-rurki, który nadziewa się farszem i zapieka. Najczęściej jest to farsz mięsno-pomidorowy. Nasza Czytelniczka, Patrycja Fudalewska-Jasińska, proponuje farsz z kurczaka i szpinaku.
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- makaron cannelloni (pół opakowania)
- 0,5 kg szpinaku
- mała cebula
- ząbek czosnku
- żółta papryka
- 2 łyżki serka twarogowego Bieluch
- sól, pieprz
- opcjonalnie: oliwa
Sos a'la beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- ser żółty do posypania
Wykonanie
Piersi umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z papryką. Kurczaka podsmażyć na odrobinie oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć chwilę i dodać umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie - przyprawić solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz włożyć do makaronu cannelloni - (należy kupić taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować). Ułożyć rurki w naczyniu żaroodpornym.
Następnie przygotować sos: do garnka wlać mleko i je podgrzać. Masło wymieszać dokładnie z mąką, tak żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodać masło z mąką i przyprawy i mieszać aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć.
Wylać go na rurki z farszem. Posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu.
