https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

mad
Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na niebanalny obiad.
Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na niebanalny obiad. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska
Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na niebanalny obiad. Cannelloni to makaron-rurki, który nadziewa się farszem i zapieka. Najczęściej jest to farsz mięsno-pomidorowy. Nasza Czytelniczka, Patrycja Fudalewska-Jasińska, proponuje farsz z kurczaka i szpinaku.

Makaron cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem to pomysł na niebanalny obiad. Cannelloni to makaron-rurki, który nadziewa się farszem i zapieka. Najczęściej jest to farsz mięsno-pomidorowy. Nasza Czytelniczka, Patrycja Fudalewska-Jasińska, proponuje farsz z kurczaka i szpinaku.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • makaron cannelloni (pół opakowania)
  • 0,5 kg szpinaku
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • żółta papryka
  • 2 łyżki serka twarogowego Bieluch
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: oliwa

Sos a'la beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania

Wykonanie
Piersi umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z papryką. Kurczaka podsmażyć na odrobinie oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć chwilę i dodać umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie - przyprawić solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz włożyć do makaronu cannelloni - (należy kupić taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować). Ułożyć rurki w naczyniu żaroodpornym.
Następnie przygotować sos: do garnka wlać mleko i je podgrzać. Masło wymieszać dokładnie z mąką, tak żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodać masło z mąką i przyprawy i mieszać aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć.
Wylać go na rurki z farszem. Posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska