https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką to pomysł na niebanalny obiad.
Marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką to pomysł na niebanalny obiad. Fot. materiały prasowe
Pomysł na niebanalny obiad! Marokańskie pulpeciki w aromatycznym i gęstym sosie pomidorowym będą smakować każdemu miłośnikowi wyrazistej kuchni.

Przepis na przepyszne wołowe pulpety po marokańsku w towarzystwie kaszy bulgur.

Składniki na pulpety

  • 500 g wołowiny mielonej
  • 1 cebula drobno posiekana
  • jajko
  • 2 łyżeczki kuminu w całości,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
  • 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula drobno posiekaną
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 garść drobnej zielonej papryki

Dodatkowo

  • 200 g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
  • zielone papryczki
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszku i sól.
Dodajemy pulpety i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Na osobnej patelni przygotowujemy zielone papryczki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy papryczki aż lekko zmiękną i nabiorą koloru. Połowę dodajemy do sosu i dusiły jeszcze 10 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska