Szpinak od dawna kojarzył się z zieloną breją podawaną z ziemniakami jajkiem. Ale tak być nie musi! To liściaste warzywo jest pełne witamin i minerałów, m.in. żelaza, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, więc warto po niego sięgać jak najczęściej. Zawinięty w wyśmienite naleśniki, smakuje obłędnie. Przepis naszej Czytelniczki Marty Gawełek.
Składniki na farsz
- szpinak brykiet (opakowanie)
- 2 ząbki czosnku
- mały pomidor
- ser feta
- sól, pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie
Szpinak podsmażyć na maśle przez ok. 10-12 min. W połowie smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę pomidor oraz sól i pieprz.
Składniki ciasta na naleśniki zmiksować na gładko. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Gotowy naleśnik posmarować szpinakiem oraz dodać trochę sera feta. Zwinięte naleśniki udekorować serem feta.
Zobacz koniecznie!
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?