Szpinak od dawna kojarzył się z zieloną breją podawaną z ziemniakami jajkiem. Ale tak być nie musi! To liściaste warzywo jest pełne witamin i minerałów, m.in. żelaza, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, więc warto po niego sięgać jak najczęściej. Zawinięty w wyśmienite naleśniki, smakuje obłędnie. Przepis naszej Czytelniczki Marty Gawełek.
Składniki na farsz
- szpinak brykiet (opakowanie)
- 2 ząbki czosnku
- mały pomidor
- ser feta
- sól, pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- jajko
- 2 łyżki oleju
- sól
Wykonanie
Szpinak podsmażyć na maśle przez ok. 10-12 min. W połowie smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę pomidor oraz sól i pieprz.
Składniki ciasta na naleśniki zmiksować na gładko. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Gotowy naleśnik posmarować szpinakiem oraz dodać trochę sera feta. Zwinięte naleśniki udekorować serem feta.
Zobacz koniecznie!
