- Pałki z kurczaka bardzo często przygotowuję na niedzielny obiad. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
SKŁADNIKI:
- 8 podudzi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Olej wymieszać z winem i przyprawami. Dodać płatki migdałowe oraz słonecznik. Wymieszać. Do marynaty włożyć podudzia. Natrzeć i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podawać z ziemniakami i surówką.
Szukasz pomysłu na smaczne dania? Zobacz sprawdzone przepisy!
