Przepisem na pyszną pierś z kaczki podzielił się z nami Stanisław Małucha, szef kuchni restauracji Limka 28 w Limanova Hotel. W restauracji bazuje się na najlepszych produktach, jakie dała sama natura. Przepisy zaczerpnięte są z polskiej tradycji kulinarnej, ale z użyciem nowatorskich technik. Stanisław Małucha już trzy razy został doceniony w prestiżowym przewodniku Gault&Millau.
Składniki
- 2 piersi z kaczki ok. 250-300 g
- sól, pieprz
- zioła
Składniki na sos
- 300 g żurawiny
- 100 g ziaren kawy
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 3 łyżki miodu
- 50 gram masła
Wykonanie
Oczyścić piersi, następnie osuszyć i ponacinać skórę nożem, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na patelni ułożyć mięso skórą do dołu, obsmażyć z obu stron tak aby miało złoty kolor.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić mięso na 15 minut. W tym czasie wlać wino do naczynia, wsypać ziarna kawy i zagotować, odstawić na 5 minut, aby wino nabrało aromatu. Oddzielić ziarna kawy od wywaru, następnie gotując na małym ogniu dodać żurawinę i miód. Redukować około 5 minut, pod koniec dołożyć masło. Gotowe piersi z kaczki podawać na lustrze sosu. Proponowane dodatki: puree z batatów. Smacznego.
Zobacz też:Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach
Zobacz też:Klasyczna kaczka z jabłkami
Zobacz też:Kacze udka z wiśniami
Zobacz też:TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszny gulasz naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Sprawdź się, czy jesz po krakowsku! Magda Gessler odpadnie przy pierwszym pytaniu. QUIZ
Źródło: Agencja TVN