Nie masz pomysłu na obiad? Panierowane krążki z cukinii z drobiowym mięsem mielonym to pomysł na obiad naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki:
- 1 bardzo duża cukinia
- 250 g gotowanego mięsa drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania
- 50 g sera żółtego typu gouda
- 3 łyżki mąki + ok 5 do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię obieramy, kroimy w grube plastry, kieliszkiem wydrążamy środek. Delikatnie solimy- wystarczy z jednej strony.
Cebulkę kroimy i podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy zmielone mięso drobiowe oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy 5 minut, a następnie mieszamy z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawiamy. Masą nadziewamy środki cukinii, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu, na złoty kolor. Podajemy na przykład z sosem grzybowym.
Zobacz koniecznie!

Wideo