Przepis na szybki obiad z grzybami w roli głównej od Pań Z KGW w Wioli Zabierzowskiej. Zobaczcie przepis.
KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice.
Składniki
- 1/2 kg borowików (mogą być mrożone)
- 25 dag makaronu rurki (lub innego)
- 25 dag sera żółtego (gouda)
- duża cebula
- 20 dag masła
- szklanka śmietanki kremówki
- sól, pieprz, wegeta
- 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Borowiki pokroić na ćwiartki, sparzyć około 2 minut i odcedzić. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać borowiki, dusić około 7-10 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Do borowików dolać śmietankę i przyprawić do smaku. Dołożyć makaron, posypać pietruszką, wszystko delikatnie podgrzać około 2 minut (jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać śmietanki). Tak przygotowaną potrawę posypać utartym żółtym serem.

Wideo